Mert utazni jó, utazni érdemes...

Szlovénia büszkesége, a Bledi-tó

 

A bledi tóról sokáig képernyőhátteret állítottam be a gépemen, annyira tetszett. Az Alpok egyik völgyében egy helyes kis tó, közepén egy szigettel, amelyen egyetlen templom áll. Az egyik sziklaszirten pedig vár áll, tökéletes az összhang és a nyugalom. Legalábbis a képeken.

P1050751

A valóságban azonban teljesen más látvány fogadott. Mindenhol autók, turisták, parkolóhelyet egyáltalán nem lehetett találni, csak csillagászati áron, végül kb. 1 órás körözés után úgy döntöttünk, eleget láttunk Bledből és továbbálltunk. Persze a látvány tényleg lenyűgöző és a templomot is szívesen megnéztem volna közelebbről, de ezúttal sajnos nem volt erre lehetőségünk. Találtam néhány érdekességet, talán egy újabb látogatás alkalmával ezeket az infókat is hasznosítani tudom:

 
A 19. század második felében Arnold Rikli (1823-1906) svájci üzletember jelentősen hozzájárult a város turisztikai fejlődéséhez. Az enyhe éghajlat miatt Bledet már számos arisztokrata látogatta akkoriban a világ minden tájáról. Ma fontos kongresszusi és sportközpont (golf,horgászat, lovaglás), valamint hegyi túrák kiindulópontja, melyek egy része a közeli Triglavi Nemzeti Parkba vezet. A tó közepén egy kis szigeten áll a Nagyboldogasszony-templom. A szigetről gyakran hallani harangzengést, mivel az a hiedelem, hogy aki háromszor megrántja a harang kötelét, annak nagy szerencséje lesz. A szigeten már az őskorból való nyomokat is találtak. A templom előtt itt állt Živa, a szláv szerelem és termékenység istennőjének szentélye. A szigetre csónakkal, vagy a helyi, Pletna nevű bárkával lehet eljutni.” (wikipédia)
 
P1050756
 
P1050752
 
P1050749
 
P1050748
 
P1050739
 
P1050730
 
P1050729
 
 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!