Mert utazni jó, utazni érdemes...

Magyarországi gyógyfürdők

Gyerekkoromban gyakran jártunk fürdőkbe, gyógyfürdőkbe, de felnőttként ezek a programok valahogy elmaradoztak az életemből. Pedig nem ártana megbecsülnöm, hogy olyan országba születtem, ahol egymást érik a gyógyvizes medencék, mások több ezer kilométert is utaznak azért, hogy 1-1 hétre élvezzék a gyógyulásnak és pihenésnek ezt a formáját.

Magyarországon mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális – többek között radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó – fürdő található.

Magyarországi gyógyvizek és hévizek (forrás: tankonyvtar.hu)

Magyarországi gyógyvizek és hévizek (forrás: tankonyvtar.hu)

A gyógyvíznek azokat a magyarországi ásványvizeket nevezzük, amelyek fizikai tulajdonságai, vagy kémiai összetétele miatt gyógyító hatásúak, és számukra rendelet alapján az ásványvíz, vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.

Európa egyetlen barlangfürdője Északkelet-Magyarországon a miskolctapolcai, a Balaton közeli Hévíz pedig Európa legismertebb meleg (33 °C) gyógyvizű tava. Budapest – évtizedek óta a világ „fürdőfővárosa” – egyes fürdőit már a török időkben használták. A fővárosban két tucat fürdő és 13 gyógyfürdő van.

Bár szívem szerint az összes gyógyfürdőt felsorolnám és bemutatnám nektek, de ma “csak” 10 vidéki gyógyfürdőt szeretnék a figyelmetekbe ajánlani.

1. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárvár legfontosabb vonzereje kétségtelenül az itt található kétféle gyógyvíz, amely megalapozta a ma látható fejlődést. Sárvár környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel.

Forrás: alon.hu

Forrás: alon.hu

A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állítják elő a híres Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében.

A 43°C-os alkáli- hidrogénkarbonátos gyógyvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációs betegségek, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra, izomlazító fürdésre.

További információk: www.sarvarfurdo.hu

 

2. Zalakarosi Fürdő

A fedett gyógycentrumi fürdőcsarnokban egy medencecsoport helyezkedik el, mely három különböző, önállóan üzemelő medencéből áll.

Forrás: termalonline.hu

Forrás: termalonline.hu


A kültéri, szépen gondozott sziklakerttel és egyedi mikroklímával rendelkező gyógycentrumi gyógymedence részben fedett és a hideg téli hónapokat kivéve egész évben üzemel, míg a fedett rész egész évben látogatható.
A zalakarosi, Európában is egyedülálló gyógyvíz összetétele és vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike, melyre fürdőnkben kezelések széles választékával és orvosi felügyelettel működő gyógyászat épül.

További információk: www.furdo-zalakaros.hu

 

3. “BIO” Flexum-Termál Gyógyfürdő, Mosonmagyaróvár

Az itt található elismert gyógyvizű fürdő – besorolása szerint – Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvízzel rendelkező fürdői közé sorolható. A fürdőben jelenleg hét medence várja a vendégeket.

Mosonmagyaróvár

A ‘ Bio’ Flexum-Termál Gyógyfürdő sokféle vízhőfokú medencéivel, minden korosztály körében kedvelt. A szinte állandó északnyugati vagy délnyugati szél friss tiszta levegőt biztosít a zöldövezetben, természetes folyóvizek közelében fekvő fürdőnek, ami magas szinten biztosítja a gyógyulni, pihenni, sportolni vágyók igényeit.

A gyógykezelések széleskörűek: szakorvosi rendelő, medencefürdő, szénsavas fürdő, súlyfürdő, víz alatti vízsugár-masszázs, gyógymasszázs, iszappakolás, elektroterápia, gyógytorna.

További információk: www.flexumrt.hu

4. Tófürdő, Hévíz

A több ezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 m mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrásai táplálják.

A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt teljesen kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 oC, a tó hőmérséklete 24-38 oC között ingadozik, az évszakok időjárásainak megfelelően, ezért még télen is alkalmas a fürdőzésre.

Hévíz

A gyógyvíz speciális összetételének és a tó medrét borító tőzegrétegnek köszönhetően, a Hévízi Gyógytó hatása igen széleskörű felhasználást tesz lehetővé, megelőzés és gyógyítás terén egyaránt. A komplex balneoterápia alapját képező gyógyiszap és gyógyvíz magában egyesíti a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén karbonátos és enyhe radon emanációt tartalmazó gyógyvizek kedvező tulajdonságait.

A kúra gyógyászati javallatai a mozgásszervi megbetegedések széles spektrumát ölelik fel: előnyösen alkalmazható reumatikus mozgásszervi megbetegedések, csontritkulás, degeneratív (kopásos) gerinc-/ízületi megbetegedések, Bechterew-kór, gyulladásos ízületi betegségek idült szakaszában, sérülések és mozgásszervi műtétek utókezelésére továbbá lágyrész-reuma, másodlagos ízületi betegségek, krónikus, perifériás, az idegrendszerhez kapcsolódó, mechanikai okokra visszavezethető panaszok, ízületi operációk elő- és utókezelése, porckorong műtéteket követő, krónikus, nőgyógyászati betegségek kezelésére.

További információk: www.spaheviz.hu

 

5. Rába Quelle Fürdő, Győr

A gyógymedencék vize elsősorban kopásos csont és ízületi betegségek, krónikus, gyulladásos, ízületi és izombántalmak, nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

győr

A 2000 m mélyről feltörő 67°C-os minősített gyógyvizet megfelelő hűtés után használják a betegek gyógyítására. Két töltő-ürítő medence 36-38°C-os vízzel, és két vízforgatott, temperált medence külső kiúszóval, gyógyúszásra is alkalmas medencével, 35-36 fokos vízzel áll rendelkezésre. A gyógyulást a víz összetétele mellett fekvőmasszázs, derék- és hátmasszírozó fúvókák segítik.

További információk: www.rabaquelle.hu

6. Harkányi Gyógyfürdő

A Harkányi Gyógyfürdőben nem csak a gyógyvíz spontán hatása érvényesül. Természeti adottságai kitűnőek: kedvező éghajlata, a gyógyfürdő mikroklímája, és az évi 2100-2200 napsütéses óra kiváló kiegészítője egy gondosan megtervezett fürdőkúrának.

harkány

A mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésében, gyógyításában, csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint a nyirokkeringés zavarainak javításában nagyon szép eredmények érhetők el egy-egy harkányi kúra során.

A bőrgyógyászok kiváló eredményeket értek el a pikkely-sömör (psoriasis) kezelése során a harkányi gyógyvízzel. Harkányon kívül csak két olyan hely van még a világon, ahol bizonyítottan gyógyítható a pikkelysömör.

További információk: www.harkanyfurdo.hu

7. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, Mezőkövesd

A Zsóry gyógymedencék egy része, a 34 – 36 oC hőmérsékletű, az ún. „anyagcserére közömbös” hőmérsékleti tartományhoz tartoznak, másik része, a 37 – 40 oC hőmérsékletű, mérsékelten meleg fürdőknek számítanak. A meleg vízben a bőr erei kitágulnak, fokozódik a szövetek oxigénellátása, csökken az izomtónus, ezáltal a meleg fürdő izomlazító, fájdalomcsillapító hatású, és kedvezően befolyásolja az idült gyulladásos folyamatokat is.

A Zsóry gyógyvíz kémiai hatását a jelentős kalcium, magnézium, klorid, hidrogénkarbonát és szulfidion tartalma határozza meg.

Zsóry

Az összes oldott ásványi anyag tartalma 3,5 –3,89 g/l, mely magasan meghaladja az ásványvízzé nyilvánítás 1 g/literenkénti értékét. Az átlag 15,5 mg/l szulfidion tartalma a legmagasabb Magyarország összes kénes gyógyvizei között.

A kén a bőrön át felszívódik, értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek, beleértve a koszorús erek vérellátását, az erek falának kéntartalmát, ezáltal csökken azok koleszterintartalma és így az érelmeszesedés veszélye is. A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású.  Élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét. A kén a degeneratív ízületi betegségeket javítja. A szulfidion bizonyos bőrbetegség gyógyításában is szerepet játszik.

A Zsóry víz kalcium, magnézium és hidrokarbonát tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású. Magas kloridtartalma fokozza a szervezet ellenálló- képességét, élénkítő és általános erősítő hatása van.

További információk: www.zsory-furdo.hu

8. Aquaticum Termálfürdő, Debrecen

A 65 ˚C-os debreceni gyógyvíz alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos, nátriumkloridos hévíz, amely számottevő kalciumot, magnéziumot, metabórsavat és metakovasavat is tartalmaz.

forrás: utazzitthon.hu

forrás: utazzitthon.hu

Értékes szerves és szervetlen anyagokban gazdag gyógyvizünk különösen alkalmas a következő betegségek gyógyítására: 

• Csontritkulás (osteoporosis) 
• Idült ízületi gyulladások (inaktív rheumatoid arthritis, arthritis psoriatica) 
• Spondylarthritis ankylopoetica (Bechterew-kór) 
• Kopásos ízületi betegségek (arthrosis) 
• A gerinc kopásos betegségei (spondylosis-spondylarthrosis) 
• Lágyrész reumatizmus (idült ínhüvelygyulladás, idült izomfájdalmak, teniszkönyök) 
• Isiász, egyéb neuralgiák 
• Porckorongsérv-műtét utáni állapot 
• Idegrendszeri betegségek után visszamaradt bénulások 
• Sérülések, balesetek után kialakult mozgásszervi elváltozások 
• Ortopédiai betegségek 
• Érszűkület 
• Bőrgyógyászati betegségek: pikelysömör (psoriasis), krónikus ekcéma 
• Idült gyulladásos nőgyógyászati betegségek, meddőség egyes formai, klimax 
•  Pszichoszomatikus kórképek, vegetatív zavarok.

További információk: www.aquaticum.hu

 

9. Hungarospa, Hajdúszoboszló

1925-ben Hajdúszoboszlón mélyfúrás következtében a földből kb. 1100 méter mélységből 75°C-os meleg termálvíz tört elő. Analízisek alapján megállapítást nyert, hogy a mélyfúrásból jódos, brómos, konyhasós, hidrogénkarbonátos termálvíz tört fel. A vizsgálatok kimutatták, hogy a víz tartalmaz bitument és ehhez kötodő ösztrogént, továbbá még különböző nyomelemeket: titán, vanádium, réz, cink, ezüst, stroncium, bárium és ólom formájában.

forrás: termalonline.hu

forrás: termalonline.hu

A  gyógyfürdőben alkalmazott fürdőkúra gyógyító hatást fejt ki a következő betegségek esetén: 

 • Idült ízületi gyulladások (polyarthritis chr.sec.).
 • Degeneratív ízületi elváltozások (arthrosis).
 • A gerinc különféle idült gyulladásos degeneratív megbetegedései(spondylosis M.Bechterew, chondrosis).
 • Idült idegfájdalmak, ideggyulladások (neuralgia, neuritis).
 • Heine medin kór utáni, valamint agyvérzés, agymutét, vagy más okból kialakult bénulások utókezelése.
 • Idült izomfájdalmak (myalgia).
 • Sérülések, sportsérülések utókezelése.
 • Elhúzódó, nehezen gyógyuló csonttöréseknél a callusképződés elősegítése.
 • Érszukületek egyes formái
 • Idült nőgyógyászati megbetegedések (adnexitis, chr.).
 • Meddőség.
 • Idült bőrbetegségek (ekcéma, psoriasis, pruritus).

További információk: www.hungarospa.hu

 

10. Gyulai Várfürdő

A Várfürdő gyógyászati részlege 1968-ban nyílt meg. Ugyanebben az évben az I. számú termálkút vizét gyógyvízzé nyilvánították. 1971-ben az akkori Egészségügyi Minisztérium a Gyulai Várfürdőt gyógyfürdővé minősítette. 2002-ben a Széchenyi Terv keretében a teljes gyógyászati részleg felújítására is sorkerült. Így, a ma ide látogatóbetegek a 21. század elvárásainak megfelelő környezetben gyógyulhatnak.

Forrás: gyulavaros.hu

Forrás: gyulavaros.hu

Az I. számú termálkút vize a nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvizek családjába tartozik. Mint ilyen, kiválóan alkalmas különböző mozgásszervi, ideg- és bőrgyógyászati panaszok enyhítésére.

Milyen betegségekre javasolt a fürdőkúra?

 1. kopásos eredetű gerinc- és ízületi betegségekre
 2. idült karideg-zsábára
 3. ülőideg zsábára (akut tünetek lezajlása után)
 4. ortopédiai műtétek után
 5. idegsebészeti műtétek után
 6. balesetek utókezelésére
 7. csontritkulás okozta izom és idegfájdalmak esetén
 8. idült nőgyógyászati gyulladások kezelésére
 9. idült urológiai gyulladások kezelésére
 10. érszűkületek kezelésére
 11. bőrbetegségekre (ekcéma, lichen, psoriasis).

További információk: varfurdo.hu

***

Még több érdekességért látogass el a Mert utazni jó- blog FACEBOOK oldalára is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!