Mert utazni jó, utazni érdemes...

Rovinji emlékek

 
A horvátországi Rovinj egy kiálló szirtfokra épült festői szépségű városka az Isztriai-félsziget nyugati részén, Porečtől 15 km-re délkeletre.  A városmag egy kis félszigeten (egykor sziget) található, két dombon fekszik. Rovinj területéhez összesen 19 kisebb-nagyobb sziget tartozik, melyek közül a Szent Katalin és Szent András-sziget a legnagyobbak és legnevezetesebbek. Mivel Rovinj kikötőiből rendszeresen indulnak hozzájuk turistahajók a nyári szezonban a turisták ezrei látogatják őket.
 
P1050516
 
Sok szép látnivaló van a városban, bár mi nem célirányosan mentünk, hanem csak sétálgattunk az óvárosban és a kikötői részen, így is nagyon szép helyekre lehet bukkanni. A város egyik legismertebb, annak jelképévé is vált műemléke a Szent Eufémia templom, melynek harangtornyából csodás panoráma tárul elénk.
 
P1050550
 
Bevallom, kicsit idegesített a sok turista (bár mi is azok voltunk, fényképezővel a kezünkben) és a rengeteg árus, giccses bolt. Angolul senki nem beszélt, egy turistairodában  egyetlen térkép volt a segítségünkre- az is a falon kifüggesztve. És búcsúzásképpen még egy sorompó is a fejemre esett, így gondolom senki nem csodálkozik, ha azt mondom: bármennyire is tetszett, annyira nem vágyom vissza Rovinjba:)
 
P1050572
 

TIPP!

A turistaáradattól elmenekülve remek kis éttermekre lehet bukkanni a kikötőtől beljebb eső utcákban, ahol már csend van és nyugalom. Megéri a fáradtságot, mert igazi gyöngyszemekre lehet találni, a tengeri herkentyűket pedig kötelező megkóstolni!
 
Fontos látnivalók:
  • Óváros:  utcácskái szűk, hegyről le és föl kacskaringózó sikátorokból állnak. Román-gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületei ablakaival, teraszaival, baladurjaival, tetőteraszaival, kapuzataival és lépcsősoraival megőrizték az ódon hangulatot.
  • A hét egykori városkapu közül három maradt fenn eredeti formájában: a Szent Benedek-kapu, a Szent Kereszt kapu és az ún. Falak alatti kapu, a többit átépítették vagy elpusztultak.
  • Szent Eufémia temploma
  • A Monfiorenzo kőfejtő
  • az egykori Praetori palota (ma városi tanács épülete), melynek alapjai még 1308-ból származnak
  • Mateotti tér, melynek szép kút van a közepén

P1050579

P1050557

Kikötő


P1050546

Halászok munka közben


P1050543
P1050536

Sikátorok és lépcsők mindenhol


P1050532

Gyönyörű kilátás


P1050530 P1050525 P1050520 P1050518 P1050515 P1050509
 
(forrás: wikipédia, adriatica.net)
 
Még több érdekességért látogass el a Mert utazni jó- blog FACEBOOK oldalára is!
 
 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!