Mert utazni jó, utazni érdemes...

Legszebb magyarországi kilátók

Tökéletes nyár végi, őszi program lehet egy kirándulás után felmenni a környék legmagasabb pontjára és egy kilátóról letekinteni Magyarország tájaira. Összegyűjtöttem néhány kilátót, ahonnan csodaszép látvány tárulhat elénk. A felsorolás persze nem teljes, várom a további ötleteket 😉

1. Ranzinger Vince kilátó, Tatabánya

tatabanya.utisugo.hu

forrás: tatabanya.utisugo.hu

2008-ban a Bányásznapon avatták fel a tatabányai Kő-hegyen az egykori XII-es akna felvonójából kialakított harminc méter magas kilátót. A toronyból 30 kilométeres körzetben nyílik kilátás a környező falvakra, úgymint Óbarok, Oroszlány és Komárom. Kiépített turistaösvényen haladva a Parkerdőn keresztülvágva eljuthatunk a város másik jellegzetes építményéhez, a Turul emlékműhöz. Szintén a kilátó közelében találhatjuk a Szelim-barlangot, de a hegy lábánál is akad látványosság, mint például a János-forrás, ami régóta a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. (tatabanya.varosom.hu)

 

2. Bence-hegyi kilátó, Velence

P1030815

A kilátó pont a velencei Bence-hegyen, Velence város központjától kb. 5 km-re található. Kedvelt kirándulóhely, ahonnan csodálatos körpanoráma tárul elénk. A Velencei-tó, a környező települések és hegyvonulatok és szép időben még a budapesti tűzijáték és látható! (velence.hu)

3. János-hegyi Erzsébet kilátó, Budapest

jános-hegy

A János-hegy a Budai-hegység tagja, 528 méteres magasságával Budapest legmagasabb pontja és egyben legszebb kilátóhelye. Minden korban számos természetbarát kereste fel a János-hegyet, hogy gyönyörködjön a lábai előtt elterülő főváros látványában. A leghíresebb az idelátogató kirándulók közül Erzsébet királyné volt, aki 1882 során több ízben is ellátogatott a főváros legmagasabb pontjára. Az Erzsébet-kilátó 1910 óta mindig hozzátartozott Budapest turisztikai látnivalóihoz, és szerves részét képzi napjainkig a Budai-hegyek Várból látszó panorámájának. (janoshegyikilato.hu)

Korábbi írásom: Nyári libegőzés

4. Csergezán Pál-kilátó

parkerdo.hu

forrás: parkerdo.hu

Új, lenyűgözően szép formájú kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 m-es Nagy-Kopaszon. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 méter magas. A pont 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé. Tiszta időben a főváros 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisen és Zsámbéki-medencén át a Velencei-hegységig. Az esztergomi bazilika akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik.

5. Beretzk Péter-kilátó, Fehér-tó

forrás: knp.nemzetipark.gov.hu

forrás: knp.nemzetipark.gov.hu

A Szatymaz és Sándorfalva határában található Fehér-tavi madárrezervátum csak engedéllyel látogatható, de mindenki számára elérhető a természetvédelmi terület szélén álló kilátó, melyhez turistaút is vezet.

 

6. Károly-kilátó, Sopron

forrás: sopronikirandulas.hu

forrás: sopronikirandulas.hu

A Károly-kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye.

Kétszintes tetőteraszáról csodálatos panoráma nyílik:

  • északkeleten a völgyben fekvő Sopronra és a Fertőrákos-Balfi-dombság mögött elnyúló Fertő tóra,
  • délkeleti irányban a Harkai-csúcs, Kópháza és Nagycenk,
  • nyugati és déli irányban pedig a Soproni-hegység vonulatai emelkednek. Tiszta időben, a háttérben távol a Rax és Schneeberg hófödte csúcsai is felsejlenek.

7. Zalakarosi kilátó

forrás: zalakaros.hu

forrás: zalakaros.hu

 

Zalakaros feletti domboldalt erdő borítja, amely a város tüdeje. Az erdő szélén a Park utca folytatásában található Zalakaros egyik nevezetes pontja a kilátó, amely a település Zalamerenye felőli határán található. A kilátóból csodálatos panoráma tárul elénk. Jó idő esetén tisztán látható a Kis-Balaton, illetve a Balaton-felvidék. A népi építészeti stílusú kilátó tövében a Kilátó borozó üzemel. A kilátótól kellemes sétautak vezetnek a Parkerdőterületén.

8. Millenniumi kilátó

forrás: kilato.uw.hu

forrás: kilato.uw.hu

A 36 méter magas Millenniumi Kilátó 2000-ben épült a Bükki Nemzeti Park területén. Megközelíthető gyalogosan a szilvásváradi Fedett lovarda mellől induló Millenniumi tanösvény sétaútján keresztül (2km), vagy gépkocsival a Bükk – fennsík felé vezető úton (4km). A kalapat – hegyi parkolótól mindössze 200 m- es sétaút halad a kilátó lábához.

9. Ólom-hegyi kilátó

forrás: kirandulastervezo.hu

forrás: kirandulastervezo.hu

Rém településétől nem messze van az Alföld legmagasabb pontja, az Ólom hegy (172 m). A hegy tetején lévő kilátóról csodálatos panoráma tárul elénk.

10. Fülöp-hegyi kilátó, Révfülöp

revfulop_millennium_kilato

forrás: balcsi.net

“A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van.” (Cholnoky Jenő)

A kilátó Magyar Államalapítás Millenniumi Évfordulója alkalmából, Pelényi Gyula tervei alapján épült 2001-ben. Fentről teljes körpanoráma nyílik a Balatonra, a környező tájra, a Balaton-felvidékre. A kilátó és környéke kedvenc célpontja a túrázni vágyóknak. Megközelíthető jól járható, de helyenként meredek, lépcsős útvonalon.

+1 Kékestető kilátó

Kékestető

Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn lévő kilátót érdemes felkeresni, hiszen tiszta időben nagyon szép körpanoráma tárul elénk. Szerencsésebbek északra még a Tátra vonulatait is felfedezhetik. A torony magassága 176 m, a nyitott kilátó 45 m, a körpresszó 42 m magasan helyezkedik el. A körpresszóban érdemes megnézni a minipalack gyűjteményt.

TV Torony Kilátó nyitva tartása 9.00-16.00-ig

Korábbi bejegyzésem: Hollókő és Kékestető

A fenti kilátók elhelyezkedését megnézhetitek Magyarország térképén.

További érdekességekért látogass el a Mert utazni jó- blog FACEBOOK oldalára is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!