Mert utazni jó, utazni érdemes...

10 ok, amiért Svájcot látni kell

Svájcról nem tudok elfogultság nélkül írni, ezért inkább beszéljenek helyettem a fotók: 10 ok, vagyis 10 csodás hely, ami miatt Svájcot látni kell!

b95caa1a8d800d549f165513737bf6f1

1. Genf

A svájci óragyártás központja a Genfi-tó partján, a Rhône folyó kifolyásánál fekszik.

Látnivalók:

 • Jet d’Eau, 140 méter magasra felszökő szökőkút a tavon
 • A reformáció emlékműve (Kálvin és három társa szoborcsoportja, mellette – többek között – Bocskai István szobra
 • Erzsébet császárné és királyné szobra és emléktáblája az ellene elkövetett merénylet színhelyén
 • Bartók Béla szobra – a városban lakó magyarok kezdeményezésére állították
 • Botanikus kert (Jardin botanique)

Geneva

2. Interlaken

Interlaken.

A thuni (Thunersee) és brienzi (Brienzersee) tó között fekszik, két csodálatos hegy, a Mönch és a Jungfrau lábánál.

Közeli látnivalók: St. Beatus vízesés, Thun, Mistery Park, Brienz kisvasút

3. Lausanne

Lausanne.

 

A Genfi-tó partján, Genftől körülbelül 60 km-re északkeletre, szőlőtermelő vidéken fekszik. Lausanne a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, továbbá a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU: International Skating Union) székhelye. Számos múzeumnak ad otthont (pl. Olimpia múzeum, Elysée Múzeum, Lausanne-i Történeti Múzeum, Lausanna-Vidy Római Múzeum stb.)

4. Grindelwald

Grindelwald.

 

A település régóta közkedvelt téli üdülőhely, amely a kezdők, haladók és az Eiger-gleccser révén profik számára is kiváló síelési lehetőségeket kínál, de a szánkózás és a téli gyalogtúrák kedvelői is szívesen keresik fel. Napjainkban nyáron is közkedvelt a környék számos túraútvonalának köszönhetően.

5. Bern

Bern

 

A svájci főváros számos turisztikai látványossággal bír. A városközpont az UNESCO világörökség része. Az óváros széles utcáin 16. századi motívumokkal díszített kutak találhatók. A csillagászati órával is felszerelt óratorony (svájci németben Zytglogge-Turm), amely 1191 és 1256 között a nyugati városkapu volt, szintén mesterműnek számít. Nevezetes továbbá a 15–16. századi gótikus Münster-székesegyház, valamint a 15. századi Városháza. Világszerte egyedülálló a 16. századi eredetű, a belváros szélén, a Nydegg híd hídfőjénél álló medveverem (Bärengraben), ahol élő barna medvéket tartanak. Híres az óvárossal szemben, a medveverem közelében elterülő Rózsakert (Rosengarten), ahonnan szabad kilátás nyílik a teljes berni óvárosra. A szövetségi parlament (Bundeshaus) a 19–20. század fordulóján épült, látogatható.

6. Matterhorn

Matterhorn

 

A Matterhorn (franciául Mont Cervin vagy Le Cervin, olaszul Monte Cervino) az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa: 4478 méter magas, a Wallisi-Alpokban fekszik Zermatt és Breuil (Cervinia) között, Zermattól délnyugatra. A legtöbbet fényképezett turistalátványosságok egyike Európában. Érdekesség, hogy a Matterhorn alakja adta az alapötletet a Toblerone csokoládé és a háromszög keresztmetszetű csomagolás megformálásához

7. Zürich

Zurich.

 

Svájc legnagyobb városa a Zürichi-tó partján, 406 m tengerszint feletti magasságon fekszik.

Látnivalók:

 • Grossmünster (Nagytemplom; 12. és 13. század)
 • Miasszonyunk-templom (13. – 15. század)
 • Városi múzeum, kiemelkedő gótikus szobrászati és festészeti anyaggal
 • Nemzeti Múzeum
 • Rajna-vízesés

8. Jungfrau régió

Jungfrau-Region.

 

Jungfrau régiót az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn vidéke az Alpok legjobban eljegesedett területe (itt találhatjuk többek között kontinensünk legnagyobb gleccserét). A Jungfrau vasúttal 3454 méter magasságig fel lehet jutni, ahol Svájc legszebb panorámájában gyönyörködhetünk.

9. Luzern

Lucerne2

 

A Luzerni-tó (Vierwaldstatti-tó) északnyugati végénél fekszik. A Luzernt körülvevő Pilatus és Rigi hegyek, valamint a tó festői szépsége korán, már 1840-től a turizmus fellegvárává emelte a várost. Több más híd mellett a világ legrégebbi fedett fahídjai, a Kapellbrücke és a Spreuerbrücke hidak kötik össze az óvárost (északi rész) és az újvárost (déli rész).

10. Zermatt

Zermatt (1)

 

A település az északi irányú Mattertal-völgyben található 1620 m tengerszint feletti magasságban. A völgy egyik végéről zárt, melynek következtében – bár közel van az olasz határhoz – autóval nem átjárható, hiszen keresztezi egy gleccser, mely 3000 m magasra nyúlik az Alpok csúcsai felé. A látványos Gornergratbahn fogaskerekű vasút (Európa legmagasabban fekvő vasútja) a Gornergrat 3089 m magas csúcsára visz fel. Szintén Zermatt a nyugati végállomása a Gleccser-Expressznek (Glacier-Express), mely St. Moritz város felé biztosít közvetlen összeköttetést a Matterhorn Gotthard Bahn keskeny nyomtávú vasútvonal révén.

+1 TIPP: Château-de-Chillon

Château-de-Chillon.

 

Chillon vára a Genfi-tó keleti végében, Villeneuve és Montreux között, egy sziklára épült vízivár. Évente kb. 300 000 látogató tekinti meg; ezzel Svájc leggyakrabban látogatott történelmi épülete.

A 12 500 m² nagy szőlőhegy közvetlenül a vár közelében, a Genfi-tó partján, a híres Lavaux és Chablais szőlőteraszai között található. A déli fekvésű domboldal mérsékelt klímája és mészkőtalaja különösen kedvez a szőlészetnek és a borászatnak. A Clos de Chillon a waadti chasselas szőlőfajtából készülő száraz, gyümölcsös, fűszeres zamatú fehérbor, mely kizárólag a várban kapható a nyitvatartási idő alatt. A bevételt a chilloni vár megőrzésére és felújítására fordítják.

(forrás: wikipédia, képek: Pinterest)

További érdekességekért látogass el a Mert utazni jó- blog FACEBOOK oldalára is!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Mertutaznijó Cafeblog says: (előzmény @Brigitta Baki)

  Köszi a beszámolót! 🙂

 2. Brigitta Baki says:

  Zermatt-ban tavaly voltunk, nagyon érdekes és jól szervezett – és igen, autóval nem lehet bemenni, bár ez csak előnyére szolgál! Egy közeli helyről – ha jól emlékszem, Tasch(?) vonatoztunk be (itt, valamelyik hatalmas parkolóházban lehet hagyni az autót). Zermatt egy tündérien bájos, gyönyörű kisváros, csak az áraktól lehet hanyatt esni (itt ettem életem legdrágább fagylaltját, bár megérte, mert szenzációs volt). Ha az ember fellibeg a Matternhorn-hoz, meleg cuccot vigyen (nem vicc, láttunk olyanokat, akik egy szál rövid ujjú polóban gondolták abszolválni a túrát – hát, tévedtek, legalábbis eléggé vacogtak).
  Ha pedig már Svájc, Engelberg-ből is érdemes fellibegni a Titlis-re, főleg, mert átadtak ott egy függőhidat, ami igen nagyon vagány. A szél ugyan majd letépi az embert róla, na de hát az élmény!!!
  Amit nagyon sajnáltunk, hogy a kabrió-felvonózás a Stansenhorn-ra nem sikerült, már nem jutott rá idő. Na persze Svájc nem szalad el…s bár voltam már többször is, még mindig meg tudok lepődni, milyen fantasztikusan szép ország (a szervezettségéről-rendezettségéről nem is beszélve).


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!