Mert utazni jó, utazni érdemes...

Utazós szülinap

Születésnapja egyszer van egy évben az embernek és ilyenkor a legjobb olyasmivel tölteni az időt, amit igazán szeretünk. Nálam szerencsére idén így történt, most vasárnap nem volt ünneplés, sem klasszikus szülinapi zsúr (tavaly a kerek évfordulónál bezzeg megadtuk a módját 🙂 . Nem, idén más volt a terv: autóba pattantunk és meg sem álltunk a Balatonig.

IMG_3017

Pihenés a Folly Arborétumban 🙂

Előző nap megkaptam az ajándék útitervet, amin végül változtatnunk kellett picit az idő miatt, de ez mit sem vont le az ötlet értékéből.
 

1. megálló

A napot a badacsonyi Folly arborétumban kezdtük. Elég sok arborétumban jártam már szerte az országban, volt, amelyik jobban tetszett, némelyik kevésbé, de a Folly birtokhoz foghatót eddig még sehol nem láttam.
IMG_2962
 
 
IMG_2983
 
IMG_2964
 
 
A mediterrán jellegű mikroklímával rendelkező, többnyire fenyőkből álló arborétum Badacsonyörsön, a Kisörsi-hegy déli oldalában fekszik, területe a hozzá kapcsolódó véderdővel több mint öt hektár. A nemzetközileg is jegyzett gyűjtemény nevezetességei – többek között – a különféle ciprusok és cédrusok, melyekből a világ összes alapfaja megtalálható itt – számos változataikkal együtt.
 
IMG_2970
 
IMG_2971
 
IMG_2973
 
IMG_2974
 
IMG_2975
 
IMG_2978
 
IMG_2977
 
A hely különlegessége, hogy a tulajdonosok, dr. Folly Réka és Folly Judit immár a negyedik generáció, akik gondozzák a kertet. Dédnagyapjuk, dr. Folly Gyula (1867-1915) pécsi orvos ültette az első fákat, a nagyapa, dr. Folly Gyula (1911-1979) közgazdász dacolva a kommunizmussal tovább folytatta a munkát, aztán Édesapjuk, Folly Gyula (1943-2011) agrármérnök visszaszerezte a területeket és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. 
 

2. megálló

Badacsony után előbb Monoszlóra, majd Nagyvázsonyba mentünk. Előbbi helyen a Liszkay Kúriát vettük alaposabban szemügyre, Nagyvázsonyban pedig a Kinizsi várat és a Zichy kastélyt néztük meg közelebbről.
 
IMG_3007

Kinizsi vár

 
IMG_3006

Nagyvázsony

 
IMG_3004
 
 
A vár legdicsőségesebb uráról, az összes csatáját győztesen megvívó Kinizsi Pálról kapta a nevét. Építésének pontos ideje a történelem homályába vész. Első emlékek a XV. század közepéről maradtak ránk. Akkoriban a Vezsenyi család birtokaként tartották számon. 1472-ben adományozta Hunyadi Mátyás a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak, aki halálig (1494. november 24.) uralta s jelentős átalakításokat hajtott végre rajt. Fő funkciója a tulajdonosok védelme, illetve a Buda-Róma közötti borostyánút felügyelete volt, mely a várbirtokon keresztül haladt. A XVI. századtól a Zichy főnemesi család birtokolta az uradalmat. A XX. század közepén történt feltárásnak, részleges rekonstrukciónak köszönhetően betekinthetést nyerhetünk a Kinizsi Vár fénykorába.
 
További információk: kinizsivar.hu
IMG_3002

Jellegzetes ház a Balaton-felvidéken

 
IMG_2998

Zichy kastély

Vázsony egyetlen barokk világi emléke a község északi részén fekvő Zichy kastély. Zichy Károly kastélya 1762-ben épült, barokk stílusban. Az 1652-től birtokos Zichyek nem tartózkodtak állandóan Vázsonyban, az év nagy részét az ország más helyein fekvő kastélyaikban és lakóházaikban töltötték. A kastélyt 1815-1820. között átépítették klasszicista stílusban.

3. megálló

A Liszkay Birtokra sikerült bejutnunk, de az épületbe már nem mentünk be, így csak néhány képet készítettem kívülről:

IMG_2997

Liszkay Pincészet és Borhotel

 
IMG_2986
A Balaton északi partjának Toszkánát idéző táján egy festői, eldugott település hívogat – eltéveszthetetlen Hegyestű bazaltkúpjával ez Monoszló. Mediterrán mikroklímájával már az ókori rómaiakat is lenyűgözte ez az apró ékszerdoboz, és „Tvscvlanvm”, vagyis tusculanum, nyári lak névvel illették a környéket. És persze felismerték azt is, hogy kiváló vörösborok készíthetők itt, a Káli-medence lankáin termő szőlőből.
 
 
IMG_2987

A Liszkay birtok

 

4. megálló

A nap egyik fénypontjára, az ebédre a Balaton fölött, a csopaki Szent Donát birtokon, egész pontosan a Márga Bisztróban került sor. Az étterem teraszáról csodálatos kilátás nyílik a magyar tengerre és mivel a nap is hét ágra sütött, igazán nem lehetett okunk panaszra 🙂
 
IMG_3043
 
IMG_3046
 
IMG_3042
 
IMG_3040
 
IMG_3038
 
 
IMG_3035
 
IMG_3034
 
Az étteremről és a Szent Donát Birtokról további információk:

5. megálló

A balatoni szülinapot Füreden fejeztük be, délutánra már eléggé lehűlt az idő, de ez nemigen tántorította el azt  a több száz embert, aki fagyival a kézben sétált a Tagore sétányon. Azért persze készítettem néhány fotót is, de korábbi, részletes beszámolókat ITT és ITT olvashattok.
IMG_3055
 
IMG_3054
 
 
IMG_3049
 
IMG_3047
 
IMG_3056
 
Kívánom, hogy mindenkinek, aki szeret utazni és kirándulni, hasonlóan szép és napsütéses születésnapja legyen, mint amilyen az enyém volt 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!