Mert utazni jó, utazni érdemes...

Gyermekkorunk kedvencei: kisvasutak Magyarországon

Magyarország igazi nagyhatalomnak számít a kisvasutak terén. Jelenleg 21 működő kis- és erdei vasút várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt Pálházától Nagycenkig, az ország egész területén. Az erdei vasutak korábban erdőgazdálkodási célból épültek, de az utóbbi 2-3 évtizedben teljes funkcióváltás történt: ma már kizárólag személyforgalmat bonyolítanak, s utazni rajtuk különleges élmény minden évszakban.

Emlékszem, gyerekként mindig nagy élmény volt a hegyekben zakatolni a vonatokon, és az utóbbi években felnőttként is sikerült újra felfedeznem ezt az élményt. Ha hozzám hasonlóan Ti is kedvelitek a nosztalgikus vonatozást, most 10 különleges útvonalat hoztam, amelyek közül bárki kedvére válogathat, életkortól függetlenül.

1. Mesztegnyői Erdei Vasút

Vonat a Búsvári halastó partján (fotó: Tusnádi Csaba Károly

Vonat a Búsvári halastó partján (fotó: Tusnádi Csaba Károly)

A Mesztegnyői Erdei Vasút Magyarország talán egyik leghangulatosabb kisvasútja, a Balaton partjától mindössze harminc kilométerre. Bár nem hegyi pálya, vonala nagyrészt erdőben vagy tavak mellett halad. A nyolc kilométeres vonalon hétvégén menetrend szerinti járnak személyvonatok, de különvonat szinte minden napra rendelhető. 

Útvonal: Mesztegnyő – Felsőkak
Pályahossz: 9 km

2. Kemencei Erdei Múzeumvasút

Személyvonat 6 kocsival (fotó: Chikán Gábor)

Személyvonat 6 kocsival (fotó: Chikán Gábor)

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja. Technikai különlegessége a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm nyomtáv és az ún. görpályás vonalvezetése. 2000-ben a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjai állították helyre a korábban kizárólag erdészeti célú, és árvizek által súlyosan megrongált kisvasutat – és ma az Egyesület tagjai működtetik a nyári félév hétvégi napjain.

Útvonal: Kemence – Godóvár – Feketevölgy – (Hajagos)
Pályahossz: 4 km 
(Hajagosig 8 km)

3. Gemenci Állami Erdei Vasút 

Új szinekben a C50Z 404 01 (fotó: Barabás Tibor)

Új szinekben a C50Z 404 01 (fotó: Barabás Tibor)

A Gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el. A Sió torkolatától délre mintegy 30 km hosszúságban és 5-10 km szélességben húzódik. Rendszeresen elöntés alá kerülő 180 km2-es területével nem csak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. Itt kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút, csatlakozva az Alföldi Kéktúra útvonalához. Induló állomása Bajától 8 km-re, Pörbölyön, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában van. A másik végpontja Bárányfok, ez Szekszárdtól 6 km-re fekszik.

A gemenci kisvasút minden nap menetrend szerint közlekedik. Nyári hétvégeken nem csak dízel mozdonyok, hanem gőzvontatású nosztalgiavonat is járja az árteret. Az erdő szélén lévő induló állomások Pörböly és Keselyűs. Menetrendi járatokkal végigutazni a pályát csak nyári hétvégeken lehet. Hétköznapokon, ill. ősszel, télen és tavasszal Pörbölyről Malomtelelőig utazhatunk (8 km). A turista szezonon kívül naponta egyszer fut ki a vonat a pörbölyi Ökoturisztikai Központból. Télen zárt, fűtött kocsik várják az utasokat. 

Útvonal: Pörböly – Gemenc – Keselyűs – Bárányfok
Pályahossz: 30 km

4. Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Lillafüred (fotó: Halász Zsolt dr.)

Lillafüred (fotó: Halász Zsolt dr.)

A Lillafüredi ÁEV Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyi pálya; vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz: a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára.

Útvonal: Miskolc – Papírgyár – Lillafüred – Garadna
Pályahossz: 13 km

5. Pálházi Állami Erdei Vasút

Különvonat a kőkapui tó mellett (fotó: Chikán Gábor)

Különvonat a kőkapui tó mellett (fotó: Chikán Gábor)

Ez a zempléni hegyek közötti kisvasút a legrégebbi működő kisvasutak közé tartozik. Különlegessége az egyre beszűkölő völgyben vezető vonala, melynek Kőkapu megállóhelyénél a kő kapu sziklájába vájt alagúton halad át, egy nagyszerű fekvésű vadászkastély alatt.

Útvonal: Pálháza – Kőkapu – 
Rostalló
Pályahossz: 10 km

6. Szilvásváradi Erdei Vasút

Szilvásvárad (fotó: Sipos Tamás)

Szilvásvárad (fotó: Sipos Tamás)

A kisvasút a méltán nemzetközi hírű bükki Szalajka-völgyben vezet, a szilvásváradi lovaspályától a Fátyolvízeséséig. Nem csak a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is.

Útvonal: Szilvásvárad – Lovaspálya – Szalajka – Fatelep – 
Szalajka–Fátyol-vízesés
Pályahossz: 3,6 km

7. Nagybörzsönyi Kisvasút

Különvonat az átépített pályán (fotó: Chikán Gábor)

Különvonat az átépített pályán (fotó: Chikán Gábor)

A Nagybörzsönyi Kisvasút egy különleges vonalvezetésű hegyi vasút, Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala. Jelenleg 8 km hosszan kanyarog Nagybörzsönytől-Nagyirtásig, ám a folyamatban lévő fejlesztések elkészültével a Duna-parti Szobról indulva egyben a legnagyobb szintkülönbséget legyőző hazai vasútvonal is lesz.

Útvonal: Nagyirtás – Nagy
börzsöny
Pályahossz: 8 km

8. Királyréti Erdei Vasút

Mk48-as Kismaroson az új felvételi épületnél (fotó: Tatai András)

Mk48-as Kismaroson az új felvételi épületnél (fotó: Tatai András)

Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a Királyréti Erdei Vasút, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Duna-parttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.

Útvonal: Kismaros – Morgó – Szokolya – Paphegy – Királyrét
Pályahossz: 12 km

9. Hortobágy, Öreg-tavi kisvasút

Személyvonat a hortobágyi tavak között (fotó: Fodor Illés)

Személyvonat a hortobágyi tavak között (fotó: Fodor Illés)

A hortobágyi Öreg-tavi kisvasút évtizedeken át a vonala mellett elterülő halastavakat szolgálta ki; a szerelvényekkel vitték be a haleledelt, és hordták ki a kifogott halakat. A vízimadarak által rendszeresen látogatott terület idővel védetté váltak, a Hortobágyi Nemzeti Park pedig úgy gondolta, hogy a kisvasút szerepet kaphatna a turizmusban is. A pályát felújították, új járműveket szereztek be, majd 2007-ben megindult a személyforgalom.

Útvonal: Hortobágy – Kondás-tó
Pályahossz: 5 km

 10. Gyermekvasút

János-hegyi megálló

János-hegyi megálló

A Gyermekvasút a főváros egyik különleges, a maga nemében páratlan látványossága. A budai hegyvidék kirándulóhelyeit összekötő kisvasút, ahol a különböző beosztásokban iskolás korú gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot. A kisvasút vonala Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart. Út közben érinti a Normafát, Csillebércet, János-hegyet és a Szépjuhásznét. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.

Útvonal: Hűvösvölgy – Jánoshegy – Csillebérc – Normafa – 
Széchenyi-hegy
Pályahossz: 11,2 km

(forrás: kisvasut.hu, gyermekvasut.hu)

A lista nem teljes, további információkat és vasútvonalakat itt találtok: kisvasut.hu

kisvasutak-terkep

Még több érdekességért látogass el a Mert utazni jó- blog FACEBOOK oldalára is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Mertutaznijó Cafeblog says: (előzmény @Dániel Molnár)

  Kedves Dániel!
  Örülök, hogy tetszik az összeállítás és remélem kellemes élmény lesz a lillafüredi vonatozás. A linket köszönjük!
  üdv: Niki

 2. Dániel Molnár says:

  Mivel a komment nem tartalmazhat linket, ezért a videót nem tudom nektek megmutatni, amit nagyon sajnálom. Akit mégis érdekelne annak mondom, hogy a youtube-on találtam az aperti_film csatornájában.

  Üdv:

  Dani

 3. Dániel Molnár says:

  Szépen összeszedted a kisvasutakat. A családommal majd mi is fogunk menni a lillafüredivel hamarosan. Éppen a minap találtam egy nagyon klassz kis videót a lillafüredi kisvasútról. Csodálatosak a felvételek. Mindenkinek ajánlom figyelmébe:
  https://www.youtube.com/watch?v=Q-uftXPTY4Bc


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!