Mert utazni jó, utazni érdemes...

Szent Iván éjszakája, avagy így ünneplik Európában a nyári napfordulót

Először gyerekként olvastam Szent Iván éjszakájáról, de mivel a mi kultúránkban nem túl elterjedt ez a legenda, csupán annyi maradt meg a történetből, hogy azon az estén érdemes valamit kívánni, mert olyankor az álmok valóra válnak. Évek teltek el úgy, hogy minden június 24. környékén eszembe jutott a mese és lefekvés előtt elmondtam a legfőbb kívánságomat, hátha valóra válik. Sőt, egy barátnőmet is megfertőztem ezzel és azóta is évente figyelmeztetnem kell a mágikus éjszakára. 

De ha akarnám, sem tudnám elfelejteni, hiszen rengeteg északi országban élő ismerősöm van, akiknél a karácsony után ez a második legnagyobb ünnep. Az ő képeiket látva kicsit irigykedem és mindig eszembe jut, nálunk vajon miért nem terjedt el jobban a Szent Iván-kultusz.

c9d6256cf2f6fbc9ae983e4df1d2963e

Néhány éve Lettországban éppen június végén jártam és szemtanúja voltam a vidám zenés-táncos ünnepüknek, ezért gondoltam ma megmutatom a képeimet, kiegészítve más skandináv országban készült fotóval és persze néhány érdekességgel, tudnivalóval.

Ki volt Szent Iván? És mi köze van a nyári napfordulóhoz?

Szent Iván éjszakáján a katolikus világ Keresztelő Szent Jánosra emlékezik, akit Krisztus előhírnökének, a sötétségben világító fáklyának tartanak. A kereszténység elterjedésével a nyári napfordulóhoz kapcsolódó pogány szertartások többsége Keresztelő Szent János ünnepének részévé vált. Így például a tűzgyújtás és az előző esti virrasztás is. Mivel a nyári napfordulót ezután is a mágia és a misztérium idejének tartották, a gonosz szellemek elűzéséhez füveket és virágokat gyűjtöttek. Az egyik leghatásosabb „szelleműző” növény – melynek főzetét italként fogyasztották, virágjából girlandokat fontak – Szent János füveként (orbáncfű) ismert.

A skandináv országokban 1954 óta a nyári napfordulót – praktikus meggondolásból – június 20. és 26. közötti pénteki napon ünneplik meg. Fent északon ekkor köszöntenek be a fehér éjszakák, a sarkkör környékén pedig innentől kezdve mintegy fél évig le sem nyugszik a nap.

Skandináviától Spanyolországig, Bulgáriától Angliáig számos európai országban ünneplik együtt a nyári napfordulót és Szent Iván éjszakáját, most ezekből hoztam egy válogatást.

A skandináv emberek virágfüzérekkel, lombokkal, nyírfaágakkal díszítik fel otthonaikat, mert úgy tartják, ez szerencsét hoz.

svéd2

Svédország

 

Fejükre virágból készült koszorúkat készítenek.svéd2 (2)

svéd

Ennek az éjszakának a közepén gyúltak az ún. „kincstüzek”, mert a finnek azt hitték, hogy ezeken a tüzeken tisztítják meg a szellemek kincseiket a földtől és a rozsdától.

finn

Finnország

Iván éjszakáján a szláv emberek is szent tüzeket gyújtanak, hatalmas máglyák fényénél, a vízpart mentén esznek, isznak. A mulatságok résztvevői, a jó termés érdekében, s hogy magasra nőjön a gabonájuk, tánc közben a tűz fölött magasra ugrálnak.

Lengyelország

Lengyelország

 

Cornwall, Nagy-Britannia

Cornwall, Nagy-Britannia

A balti államokban ma is ünneplik a nyári napfordulót. Ilyenkor összegyűlik a város apraja-nagyja, virágból koszút fonnak és zenés, táncos mulatsággal üdvözlik az év leghosszabb nappalát.

IMG_2618

Riga, Lettország

IMG_2617

IMG_2612

 

Sajnos a nyári napfordulóhoz fűződő hagyományok nagy része azonban már megszűnőben van, de mi most még időben felkészülhetünk a mágiára. Díszítsétek fel virággal a lakást és ne felejtsetek el lefekvés előtt valamit kívánni 🙂

(népszokások forrása, fotók: Pinterest, saját gyűjtemény)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!