Mert utazni jó, utazni érdemes...

5 dolog, amit NE tegyünk Párizsban

Regényeket írtak már arról, mit érdemes Párizsban megnézni, arról viszont senki nem beszél, mit ne tegyünk semmiképpen sem, ha a francia fővárosban járunk. Én most hoztam 5+1 tippet, amit megfogadva sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat.

1. Ne vásároljunk a Champs-Elysées-n!

champs-elysses-paris

A világ egyik legszebb sugárútja és az üzlettulajdonosok ezt ki is használják. A boltok méregdrágák, a kávézók gyakran kizsákmányolják a turistákat. A helyiek sem preferálják ezt a környéket, szívesebben vásárolnak más negyedekben.

Helyette: A jómódú helyiek a Marais negyed designer boltjait látogatják, pl. a Rue des Francs-Bourgeois-on vagy Galerie Vivienne-hez hasonló nagynevű, 19. században épült áruházakat kedvelik.

2. Ne a híres éttermeket válasszuk!

543d72c958544c134c066efe_fancy-restaurant-paris

Párizs az ínyencek paradicsoma, 66 Michelin-csillagos étterem található a városban. Ezek nagy része horribilis áron kínálja ételeit, amit persze egy egyszerű turista nem mindig engedhet meg magának.

Helyette: Szerencsére mára  a séfek is rájöttek, hogy muszáj lazítani a haute-cuisine merev határain és számos bisztró, illetve kisebb étterem nyílt Párizsban egyszerű, ám kitűnő fogásokkal. És a helyiek megőrülnek ezekért! Ott van például a Le Comptoir du Relais a 6. kerületben, ahol nehéz asztalt kapni, de a libamáj terrine verhetetlen, vagy a másik népszerű hely a párizsiak körében a Café Constant a 7. kerületben, érdemes ezt is kipróbálni.

3. Ne töltsünk egy teljes napot a Louvre-ban vagy Musée d’Orsay-ben!

53ee3a5c12cc6c782dc47e6c_med_16_9_tourists-mona-lisa-cameras

A Louvre és a Musée d’Orsay Párizs leghíresebb múzeumai, és igen, náluk található több világhírű alkotás is (pl. a Mona Lisa). De a képek előtt tolongó tömeg, valamint az órákon át kígyózó sorok a pénztárak előtt meglehetősen elrettentőek, főleg ha csak néhány napra érkeztünk a városba.

Helyette: Érdemes megismerni Párizs kevésbé ismert múzeumait, amelyek sok titkos kincset rejtenek. Monet híres festménye, a  Nympheas  a Musée de l’Orangerie-ben található, a Musée Marmottan ad otthont a világ legnagyobb Monet-gyűjteményének és ott a Musée Rodin, amely az egyik legromantikusabb hely egész Párizsban.

4. Ne pazaroljuk az időnket az Eiffel-toronynál!

543da96358544c134c067065_tourists-line-eiffel-tower-paris

A város jelképének számító Eiffel-toronynál órákat el lehet tölteni. A megpróbáltatások a sorban állással kezdődnek, előbb a pénztárnál, majd a lifteknél. Mire a fél napos várakozás után sikerül feljutni a toronyba, sokan elveszítik a lelkesedésüket, ezért óriási csalódás is lehet a torony-túra vége. 

Helyette: Jobban járunk, ha foglalunk egy asztalt a Les Ombres tetőtéri étteremben, ahonnan szinte minden asztalról mesés kilátás nyílik az Eiffel-toronyra. Itt aztán lehet enni, közben fotózni és még a lábainkat is megkíméljük a több órás álldogálástól. 

5. Ne olcsó hotelben foglaljunk szállást!

543da2f758544c134c066fd0_apartment-bedroom-paris-eurowatch

Ha találunk is egy valamire való hotelt Párizsban, az általában 1. túl drága, 2. a külvárosban fekszik, távol az igazi párizsi pezsgéstől. 

Helyette: Berendezett apartmanok széles választéka várja a turistákat Párizsban is. Meglepő, hogy viszonylag kevés pénzért mennyivel nagyobb élettér jár az apartmanokhoz, mint a hotelszobákhoz, az elhelyezkedést pedig úgy választjuk ki, ahogy nekünk tetszik. A legnépszerűbb foglalási oldalak az Airbnb, illetve a VRBO.

+1

Párizsban öltözködjünk úgy, mint a párizsiak!

543d72da58544c134c066f0d_tourists-palace-versailles-paris

Egy született párizsi soha, még a legmelegebb nyári napokon sem visel rövidnadrágot, nehogy azt higgyék róla, hogy turista. Ha a francia fővárosba utazunk, nyugodtan hagyjuk otthon a hófehér sportcipőt és a sportos viseletet.

Helyette: a francia divat világhírű, de nem kell naprakészen követni ahhoz, hogy sikkesek legyünk. Válasszunk fekete színű ruhákat, abból baj nem lehet. Kiegészítőnek egy merész sál, kalap vagy ékszerek (de nem egyszerre mindhárom), végül egy jól megválasztott kabát és a szekrényünk legjobb cipője garantált választás lehet. 

 ***

 (képek forrása és ötlet)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kővágó Gábor says:

    Párizsban is vannak bőven 30+ fokok, csak a franciák kedvéért azért nem fogok fekete nadrágot felvenni. Az Eiffel toronynál sorbanállás nekem akkor is megéri, amúgy is van lépcső is a lift mellett.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!