Mert utazni jó, utazni érdemes...

Ingyenes programok New Yorkban

New York a világ fővárosa, az árak is ehhez mértek. Vannak azonban olyan programok, melyek árérték arányban verhetetlenek, hiszen ingyenesek! Olvasónk, Mariann tavasszal járt az amerikai városban és most összegyűjtötte nekünk azokat a látnivalókat, amelyeket ingyenesen lehet látogatni.

1. Staten Island Ferry

Manhattan déli része a kompról

Manhattan déli része a kompról


Szabadság-szobor

Szabadság-szobor

A munkába járók mellett napközben turistákkal van tele a Manhattan déli csücskéből, a Whitehall Terminalról induló Staten Islandre közlekedő komp, mivel arról megcsodálható a Szabadság-szobor, ideális fotózási, szelfizési szögből! A komp ingyenes, menetrend szerint jár, 25 perces menetideje van, valamint nyitott és fedett ülőhelyekkel rendelkezik. A kompról látható továbbá az Ellis Island, New Yersey, Brooklyn, Governor Island és a Verrazano-Narrows híd a távlatból. Ezzel máris spóroltunk 25 dollárt, amely a szoborhoz induló hajójárat díja felnőtteknek.

2. Indián múzeum

12233538_934185993297465_135955970_n

A Wall Street bikája melletti múzeum sokak figyelmét elkerüli, pedig nem érdemes kihagyni. Eredeti történelmi, művészeti kiállítás, látványosan, és érthetően bemutatva. Iskolás csoportoknak gyakorta tartanak itt történelem órát, érdemes hallgatózni a kezdő angoltanulóknak.

3. Kánaán Baptista Templom (Harlem 132 W.&. 116. street) 

12285658_934185986630799_1267377541_n

Ne féljünk vasárnap délelőtt Harlembe menni! A hölgyek színes kosztümökben és kalapokban, az urak elegáns öltöny szettben mennek templomba ilyenkor. A turistákat szeretettel fogadják a Canaan Baptist Churchben, ahol akár 2-3 órás istentiszteletet tartanak vasárnaponként élőzenekarral, kórussal. A miserend a templom honlapján elérhető. Aki nem szeretné végigülni a teljes misét, a karzaton foglaljon helyet, mert innen ki lehet menni a mise megzavarása nélkül is. Egyedülálló lelki, zenei élmény! Illik a magyar szokások szerint felöltözni, bár sok turista ezt figyelmen kívül hagyja.

4. Brooklyn Bridge Park

Manhattan éjjel

Manhattan éjjel

Akinek nincs lehetősége a borsos árú belépőjegyeket megvenni a felhőkarcolók kilátóiba (új WTC, Empire State Building, Top of the Rockefeller Center), annak is van alkalma, magasból, vagy távolból látni a felhőkarcolók százait egyszerre kiemelkedni Manhattan földjéből.

A Brooklyn-hídról és a hídfőnél lévő parkból egyszerre lehet látni a leghíresebb felhőkarcolókat, érdemes napnyugtakor érkezni. A parkban remekül lehet piknikezni, pihenni.

Északabbra pedig a Roosevelt Island libegő rövid útja metrókártyával ingyenes.

5. Public Library és Bryant Park  

a Bryant Park

a Bryant Park

A könyvtár és az olvasóterme is lenyűgöző, továbbá az ott elhelyezett Gutenberg Biblia is figyelmet érdemel. A könyvtárban ingyen wifi is van, bár ez sokfelé igaz a városban. Ha a városnéző túra közben elfáradtunk, érdemes megpihenni a könyvtár melletti parkban a számtalan szék egyikén. A park ingyenes és elegáns WC-je szebb állapotban van, mint a legtöbb budapesti szálloda mosdója.

6. NBC TV stúdió és NBC Store a Rockefeller Centerben 

12277994_934186009964130_1589388131_n

Az USA egyik országos TV csatornájának boltjában számos ismert sorozat (Jóbarátok, The Voice) relikviái kaphatók. Ha szerencsénk van, a bolti eladók felajánlják a munkanapokon esténként élőben felvett tonight show és late night show főpróbákra szóló ingyenjegyet. (Aki nem ismerné, a műfajt itthon Fábry Sándor és újabban Kasza Tibor képviselte.) A műsort ugyanott a Rockefeller Centerben rögzítik. A kb. egy órás főpróbán betekintést nyerhetünk a műsor készítésébe, és mindenkinél hamarabb hallhatjuk az aznap esti monológot, vicceket. Az élő adás is ingyenes, arra az interneten, sok szerencsével kell egy hónapra előre rácsapni. Stand up fanoknak kihagyhatatlan program!

(Fotók és szöveg: Tasi Marianna)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!