Mert utazni jó, utazni érdemes...

Öt dolog, amit ne hagyj ki Stockholmban

A svéd főváros már fapados repülőkkel is könnyen elérhető, és bőséges látnivalót kínál egy hosszú hétvégére.

Az óváros

ovaros1

 

 

A Gamla Stan Stockholm legrégebbi része, már az 1200-as évektől lakott, a most is álló jellegzetes, színes épületek nagy része pedig 17-18. századi. Ezen a szigeten található a barokk stílusú királyi palota, a Storkyrkan templom, a Stortorget tér a Nobel-múzeummal, és tucatnyi hangulatos, szűk, macskaköves utca, amely mind középkori hangulatot áraszt. Érdemes sokat sétálni, eltévedni pedig akkor sem lehet, ha letérünk az ajándékboltokkal hívogató főutcáról.

ovaros

A Vasa

Akár fél napot is érdemes rászánni a világ egyetlen, épen fennmaradt 17. századi hajójának megtekintésére Skandinávia leglátogatottabb múzeumában. A csatahajó az első útján, 1628-ban, még Stockholm közelében süllyedt el, majd 333 évvel később emelték ki a tengerből. A szerkezet 95 százaléka az eredeti állapotban maradt meg, bár folyamatos restaurálást igényel. Elképesztő látvány, igazi különlegesség történelmi, technikai és művészettörténeti szempontból is.

vasa2

vasa

Több mint 14 ezer fatárgyat hoztak a felszínre, köztük 7 ezer szobrot is. Ezeket egyenként konzerválták, majd visszahelyezték eredeti helyükre. Megtalálták a személyzet emberi maradványait és a hajón lévő felszerelést is, ezek pedig bemutatást adnak a 17. századi életbe és az eltérő, ám egyaránt tragédiával végződő emberi sorsokba.

A Södermalm

södermalm

A város fölé magasodó dombról csodás a kilátás, belátható Stockholm nagy része. A hangulatos utcácskák mentén néhol faházak állnak, jelezve, milyen lehetett a városkép pár évszázaddal ezelőtt. A trendi üzletek, galériák kedvelői mellett a Tetovált lány-könyvek rajongóinak is érdemes felkeresni ezt a szigetet, mert itt laktak a történet főszereplői.

södermalm2

A metróállomások

A stockholmi metrót a világ legnagyobb művészeti kiállítóhelyének tartják, hiszen a 110 kilométeres vonal 100 állomásából 90-et valamilyen alkotás díszít. Különleges, olykor meghökkentő szobrok, installációk, mozaikok köszöntik a közlekedőket. A falakat nem mindenhol borították be, így a színesre festett rücskös felületek még varázslatosabb atmoszférát teremtenek.

metro2

metro

Az olimpiai stadion

Az 1912-es játékokra épült létesítménybe lépve időutazáson vehetünk részt: a barna téglás stadion a régimódi, valóban fapados lelátóival, az óratornyokkal és a visszafogott királyi páhollyal mind azt mutatja, hogy egy évszázaddal ezelőtt mennyivel más léptékű volt egy olimpia. Arra is rá lehet csodálkozni, hogy mennyire szépen, az eredetihez szinte mindenben hasonlító módon meg tudták őrizni az épületet, és nem lett az enyészeté, mint a jóval fiatalabb – igaz, hogy monumentálisabb – Népstadion.

stadion2

Néhány évvel ezelőttig még futballmeccseket is tartottak a 13 ezres arénában, emellett minden évben itt rendezik az atlétikai Gyémánt Liga-viadalt. Emellett emlékezetes koncertek is fűződnek a létesítményhez.stadion

A stadion könnyen megközelíthető és nyitva áll a sportolni vágyó közönség előtt, nem szükséges semmilyen engedély a használatához. Télen sífutók, a többi évszakban kocogók és focisták vehetik birtokba.

(Kaposi Dávid)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!