Mert utazni jó, utazni érdemes...

Hegyvidéki falu, melyet “magyar Svájc”-nak is neveznek

A két domb közt fekvő Baranya megyei települést  néha “magyar Svájc” néven is emlegetik. Hogy miért? Elmesélem.

1. Természeti környezet

www.geocaching.hu

www.geocaching.hu

 

Óbánya két kis domb között, egy elzárt kis völgyben fekszik Mecseknádasd közelében. A zsákutcás falu egyetlen utcájának házai között egy hegyi patak, az Öreg-patak fut végig. Területén jelzett turistautak kereszteződnek, hiszen a környék régóta kedvelt üdülő- és kirándulóhely. 

2. Épített környezet

www.turistamagazin.hu

www.turistamagazin.hu

A községben 89 ház őrzi a múlt századi, fésűs beépítésű, oldaltornácos faluképet. A szépen rendben tartott udvarokat általában a hegyoldalba mélyülő pincék zárják. Az utcaképet a település közgyűlése védetté nyilvánította, a romantikus, régies hangulattól a lakók sem kívánnak eltérni. A magyar községek közül Óbánya kapta meg elsőként a Kós Károly-díjat, 1992-ben.

3. Lakosság

Óbánya_church

A zömmel német (sváb) nemzetiségű lakosai miatt is nevezik magyar Svájcnak Óbányát, egy 1773-ból származó iratban már Alte Glashütte néven szerepel a település.

A lakosság főként turizmusból él, a nagy hagyományokkal rendelkező kézműves fazekasok mellett csak a kereskedelem, vendéglátás és szolgáltatás egységei vannak jelen. Összesen 14 vállalkozás működik itt, amelyeknek köszönhetően munkanélküliségről szinte nem is beszélhetünk a faluban.

Egyéb látnivalók Óbányán és környékén

panoramio2

Különösen szépek a Steinmalomtól Kisújbányáig húzódó Óbányai-völgy kis vízesései, melyeket a különböző keménységű kőzetekben a patak eróziós hatása alakított ki. A völgyben található Csepegő-szikla igazi látványosság, mely a természetjárók gyakori találkozóhelye. A terület növény-és állatfajokban gazdag, több ritka faj termő-illetve élőhelye.

A hajdani működő vízimalmairól, forrásairól, pisztrángos taváról nevezetes település igen korán híressé válik mázas karcolt kerámiáiról, edényeiről. 

A német olvasókör és a Német Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésével létrejött Falumúzeumban megtaláljuk az üvegművesség régi és részben mai remekeit, a paraszti gazdálkodás eszközeit, a német népviselet nagy gonddal válogatott kincseit és számos más tárgyi értéket is. 

A népi iparművészetek közül kiemelkedik még a fafaragás, Óbánya megbecsült szülötte volt Haklik Mihály fafaragó mester.

Érdekesség

A helyi néphagyományokhoz tartozik a Hutzelsonntag (örömtűz), amelyet a katolikus vallás szerint Nagyböjt első vasárnapján tartják. Nevét – hutzel – a német nemzetiségi lakosságtól nyerte, mely az „aszalvány, aszalt gyümölcs” megfelelője, egyben a böjti étkek egyik meghatározója a településen. Termésjósló szokás, amit még a betelepített németek az óhazából hoztak magukkal és egészen az 1970-es évekig művelték. Ekkor azonban megszakadt a folyamat. Pár éve újította meg a falu a régi szokást, a helyi Német Kisebbségi Önkormányzat szervezésében. Ilyenkor az est beálltával legurul a „tüzeskerék” – „Hutzelrod” – a hegyről. A néphit szerint amerre a kerék gurul, arra várható az évben a jobb termés.

További képek:

(nagyobb mérethez kattints a galériára)

12599310151156_10208688797327547_2625724532203101203_npanoramiobanya-kisto10371911_10208688799127592_1538289788204016300_ntulipanoshaz.uw.hu21135_20110426_07483212553081_10208688792567428_105206441029476297_nwww.geocaching.hu2grundaktiv.hu
< >
Jellegzetes óbányai ház (fotó: Nyakáné Tóth Gizella)

(forrás: wikipédia)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Mertutaznijó Cafeblog says: (előzmény @Erdei Erika)

  Örülök, hogy szép emlékeket idézett fel a bejegyzés!

 2. Erdei Erika says:

  Valamikor a 90-es évek közepén voltam ott az osztályommal 3 napra kirándulni. Varázslatos volt már akkor is. Gyönyörű a táj, kedvesek a lakók. Nemrégen volt az osztálytalálkozónk és jókat nosztalgiáztunk!

 3. Mertutaznijó Cafeblog says: (előzmény @Zsuzsa Völgyiné)

  örülök, hogy tetszett! Melyik a “te falud”? 🙂

 4. Zsuzsa Völgyiné says:

  Nekem nagyon tetszik ez az egy utcás kis falu a dombok között.Én is egy kis faluban születtem a Bakonyban, ma is vágyom oda vissza. A csend, nyugalom és a természet szépségei nem mindenkinek mondanak valamit, nekem sokat jelentenek.

 5. Kovácsszilvia Greksaistván says:

  Főleg a “pókháló” elektromos vezetékek amik hasonlítanak, meg a szar utak.

 6. Péter Ágoston says:

  Ránézésre olyan, mint Nagyhuta a Zemplénben. Nagyon szép és nyugodtnak is látszik.

 7. Mertutaznijó Cafeblog says: (előzmény @Márta Riz)

  de jó! várjuk majd a beszámolót 😉

 8. Márta Riz says:

  oda megyek kirándulni


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!