Mert utazni jó, utazni érdemes...

5 dolog, amit a spanyoloktól tanultam

Sok minden van, amit irigyelhetünk és elleshetünk a mediterrán országban élőktől. Ezek közül több a sztereotípia pl. az egészséges étkezés, pozitív életszemlélet, de akad néhány egészen furcsa és különleges szokás is. Májusi barcelonai utunk során én is saját bőrömön tapasztalhattam, mennyire másképp élnek ott az emberek, ezek közül összegyűjtöttem 5 olyan érdekességet, amit nekünk sem ártana megtanulnunk. 

Spontaneitás

 

IMG_1922

Az, hogy a mediterrán népek hozzánk képest spontánabban élik az életüket, gondolom senki számára nem újdonság. Ottjártunkkor épp előző nap nyerte meg a Barcelona futballcsapata a spanyol kupát és bár számítottunk egy kisebb-nagyobb ünnepségre, ez azért még nekünk is meglepő volt. Történt ugyanis, hogy a napi városnéző körutunk után hullafáradtan lehuppantunk a kanapéra és a Barca TV-n észrevettük, hogy a közvetítés a stadionból jelentkezik és egyre több szurkoló bukkan fel ott. Mivel a Nou Camp csak tíz percnyire volt a szállásunktól, azonnal átsétáltunk és kb. 50 ezer Barca-fan társaságában ünnepeltük a csapatot. Volt ott tűzijáték és köszöntés, show és látvány, 1 nap alatt igazán profi rendezvényt sikerült összehozniuk a szervezőknek, le a kalappal. 

Kommunikáció

Güell Park

Güell Park

Én magam inkább írásban vagyok erősebb, ezért számomra duplán meglepő volt, hogy a spanyolok mennyit beszélnek. Éjjel-nappal telefonálnak, ha mégsem, akkor személyesen beszélgetnek. Mindegy, hogy ismerik egymást vagy sem, csak mondják és mondják. Emiatt aztán lehetetlen, hogy teljes csend legyen a buszon és az is elképzelhetetlen, hogy a barcelonai nyaralásunk alatt legalább egy ember ne szólítson le az utcán. A kedvencem az egyik üzenetküldő alkalmazáson található diktafont, a közlekedő emberek ugyanis nem nyomkodják a telefonjukat, hanem inkább lediktálják az üzenetet. Emiatt aztán vicces szituációk alakulnak ki az utcákon, de még mindig kevésbé balesetveszélyes ez, mint az állandó pötyögés.

Reggeli

IMG_1683

Azt nem tudom, hogy egész Spanyolországra jellemző-e, mindenesetre a katalánok igencsak megadják a módját a reggelinek. Minden utcasarkon van egy pékség, kávézó (vagy a kettő együtt), ami a munkaidő előtt szinte tömve van. Még a nyugdíjasok is lejárnak egy kávéra és néhány finom falatra, közben elolvassák a napi sajtót és persze eszmét cserélnek egymással 🙂

Egészséges konyha

IMG_1728IMG_1730IMG_2243IMG_1878IMG_1723IMG_1880
< >
Smoothie-k minden mennyiségben

Barcelonában járva szinte elkerülhetetlen, hogy legalább egyszer ne együnk valami finom tengeri herkentyűt. A halak köztudottan nagyon egészségesek és mivel mellé rengeteg gyümölcsöt és olívaolajat is fogyasztanak a katalánok, spanyolok, ezért a konyhájuk igencsak szimpatikus nekem. A város legnagyobb piacán, a Mercat de la Boquerián csak úgy roskadoznak a pultok a sok egészséges hozzávalótól, sőt street foodra is van itt lehetőség, akár elvitelre is kérhetők a finomságok. Az én személyes kedvenceim a smoothie-k voltak, ezek a 100% friss gyümölcsből facsart italok szinten minden sorban fellelhetők voltak és számos variációban készültek. 

Sportszeretet

IMG_1503IMG_1502IMG_1470IMG_1491IMG_1485
< >
Naponta ezrek látogatják a Barcelona létesítményeit

Már említettem, hogy a Barcelonában élők akár 1 nap alatt képesebb 50 ezren összeverbuválódni és egy spontán ünneplésbe kezdeni, egy általános focimeccsen viszont kétszer ennyien ülnek a lelátón. A Nou Camp stadion igazi szentély, ahol hűen őrzik a hagyományokat, de kellőképp foglalkoznak a jelen és a jövő tehetségeivel is. De nem a labdarúgás az egyetlen sportág, ami több tízezer embert képes megmozgatni. Népszerű még a kézilabda, a vízilabda és a kosárlabda is, Barcelona csapatsportok szempontjából az egyik legsikeresebb városnak számít világviszonylatban.

***

Ezek persze csak az én személyes benyomásaim voltak, akik ott élnek, nyilván másként látják a dolgokat. Mindenesetre tény, hogy a mediterrán népektől sok mindent lehet tanulni, én a fenti pontokat szívesen átmenteném a mi kultúránkba is 🙂

Barcelonai beszámolóm elolvasható itt: 

10 kihagyhatatlan látnivaló Barcelonában

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!