Mert utazni jó, utazni érdemes...

Budapest rejtett kincseit ajánlja a Lonely Planet

Rendszeresen figyelem a külföldi utazási oldalakat és mindig kíváncsian várom, mikor állnak elő valami újdonsággal szeretett kis hazánkról. Mert valljuk be, valóban remek hely a Széchenyi fürdő és a Hortobágy is sok külföldi turistát vonz, mégis jó lenne már kitörni ebből a paprika-gulyás-csikós sztereotípiából és a 21. századi trendekhez méltóan bemutatni hazánk szépségeit.

Nos, a Lonely Planet most megtette ezt, talán túlságosan is egyedi és formabontó helyeket gyűjtött össze az újságírójuk, nekem legalábbis leesett az állam egyik-másik láttán.

Kelenföldi Erőmű

f: Daily Mail

f: Daily Mail

Az erőmű a kor színvonalának megfelelő technológiával az 1910-es években kezdte meg a villamosenergia-termelést a 11. kerületben. Az ipari terület külsőleg nem sokban különbözik más hasonló helyektől, de belépve egy sci-fibe illő díszlet elevenedik meg előttünk. Az épület nem látogatható, a Kortárs Építészeti Központ szervez látogatást a városi séták keretében, érdemes csatlakozni.

Cím: Budapest XI. kerület, Hengermalom út 60.

Budapesti barlangok

Szemlőhegyi-barlang (f: dunaipoly.hu)

Szemlőhegyi-barlang (f: dunaipoly.hu)

Budapestet említve nem a barlangok lesznek az első helyek, amik eszünkbe jutnak, pedig jó néhány különleges és egyedülálló természeti képződmény található a fővárosban. A Szemlőhegyi- és Pálvölgyi-barlang sokak számára ismert, a Várbarlang neve azonban idegenül csenghet. A Várbarlang (c1014 Budapest, I. Országház u.16.) mély pincerendszerét a német hadsereg is használta a II. világháború során, raktárként és harcálláspontként szolgált.

Wekerletelep

A Kós Károly téren található Kós-kapu (jobbra) és a lakóházak egy része (f: wikipédia)

A Kós Károly téren található Kós-kapu (jobbra) és a lakóházak egy része (f: wikipédia)

Úton a repülőtér felé található e rejtett közösség, melyet a Lonely Planet “rusztikus oázisként” definiál Budapest külvárosában. A Wekerletelep a 20. század elején épült az avantgárd kertmozgalom projekt keretében, magyar szecessziós stílusban. Az erdélyi stílusjegyeket magán hordozó főteret Kós Károly tervezte, a teret körülvevő utcák sugaras rendszerét a központba vezető nyolc bekötőút kötötte össze. 

Törley pezsgő pincészete

Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont  (f: programturizmus.hu)

Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont (f: programturizmus.hu)

A Budafok szomszédságában található nagy kiterjedésű mészkőbarlangok hálózata biztosítja a tökéletes feltételeket a pezsgőgyártáshoz. A gyár alapítója, Törley József a pezsgőkészítés hagyományos módszerét Reimsben tanulta 1880-ban, ezután tért haza Budapestre és indította be üzletét. A 130 éves gyár és a múzeum egyénileg és csoportosan is látogatható. 

Cím: Budapest, 1222 Anna utca 5-7.

Zwack Unicum

2005b461838dc627977ff94f22069a6c

Az Unicum keserű gyógynövénylikőr egy 40-féle gyógynövényből és fűszerekből álló alkoholos ital, melynek pontos összetevőit homály fedi és titkos családi recept alapján készül. A Zwack Unicum Gyár múzeuma bepillantást enged a híres magyar ital elkészítési folyamatába és a Zwack család történetével is megismerkedhetünk.

Cím: 1095 Budapest, Dandár u. 1.

Ecseri piac

Flickr by Bowhaus

Flickr by Bowhaus

Ha antik gramofon, fényképező vagy festmény után vadászunk, a kispesti Ecseri piacon garantáltan találunk valami különleges darabot. A régiségeket felsorakoztató bolhapiac igazi kincseket is rejthet a háborús vagy kommunista időszakból, és abban biztosan lehetünk, hogy minden egyes darabnak saját, egyedi története van. Ha nem szeretnénk vásárolni, akkor is érdemes ellátogatni a piacra (amit a Lonely Planet egyszerűen csak skanzennek nevez) és megtapasztalni az egyedi hangulatát.

Cím: 1194 Budapest, Nagykőrösi út 156.

Paloma

f: Paloma fb-oldal

f: Paloma fb-oldal

Kb. 50 tervező kézműves munkáinak és pop-up eseményeknek ad otthont a belvárosi ház udvara, ahol hétfőtől szombatig nézelődhetünk a butikok kínálata között. Egyedi ruhák, ékszerek, cipők, táskák és még kozmetikumokat készítő magyar tervezők munkái találhatók meg itt, igazi különlegességnek számít a design világában.

Cím: 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16. félemelet

Sziklakórház

f: Sziklakórház fb-oldal

f: Sziklakórház fb-oldal

A Sziklakórház egy erődített földalatti komplexum, amely egy katonai kórháznak nyújtott menedéket a második világháború során és 1956-ban. A titkos atombunkert 2002-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, ma múzeumként mutatja be a föld alatti élet hátborzongató részleteit viaszbábuk és eredeti kórházi relikviák segítségével. 

Cím: 1012 Budapest, Lovas út 4/c

Flippermúzeum

f: Flippermúzeum fb-oldal

f: Flippermúzeum fb-oldal

Európa legnagyobb folyamatosan működő, interaktív flipperkiállítása található Budapesten, a Radnóti utcában. A gyűjtemény jelenleg több mint százharminc különféle flippergépet tartalmaz, játékrajongóknak kötelező megnézni!

Cím: 1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 18. 

Török fürdők

f: rudasfurdo.hu

f: rudasfurdo.hu

És természetesen nem maradhatnak ki a sorból a külföldiek által oly nagyra tartott török fürdők sem, ám az oldal ezúttal nem a világhírű Széchenyi vagy Gellért fürdőt említi, hanem a kisebb helyek felé irányítja a figyelmet. Míg a Rudas fürdő nemrég felújított wellness részlege érdemel figyelmet, addig szó esik az 1570-ben épült Király fürdőről és az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjéről is.

Ti mivel egészítenétek ki a sort?

(forrás)

További érdekességekért látogass el a Mert utazni jó- blog FACEBOOK oldalára is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!