Mert utazni jó, utazni érdemes...

Makettparkok Magyarországon és Európában

Remélem már mindenkinek megvannak a tervei a hétvégére, de ha tanácstalanok vagytok, most hoztam néhány remek kirándulós ötletet.

A makettparkok soha nem látott népszerűségnek örvendnek, ami nem csoda, hiszen az ilyen kirándulásokkal a család minden tagja jól jár: a gyerekek játszva ismerkednek meg hazánk és Európa leghíresebb épületeivel, ugyanakkor a felnőtteket sem kell sokáig noszogatni, hogy nézzék végig a részletgazdag, speciális technológiával készült maketteket.

A makett valaminek vagy valakinek a kicsinyített, nem működő, de külsőleg igen pontos mása. (wikipédia)

Ma már nem csak Európában, hanem Magyarországon is van lehetőség különleges makettparkok felkeresésére, hazánkban a leghíresebbek Szarvason, Kisbéren és Mórahalmon találhatók.

Indulhatunk? 🚗🚗🚗

Mini Magyarország, Szarvas

A szarvasi arborétumban ad otthont hazánk egyetlen interaktív makettparkjának, ahol közel száz híres magyar és egykori történelmi magyarországi épület található – kicsiben. Az épületek mellett kivonatok, vitorlások, gőzhajók is várják a látogatókat.

Mini-Magyarország Makettpark, Kisbér

A kisbéri tó partján található makettpark épületei között feltűnik az őrségi Pityerszer, a fertődi kastély, a szegedi dóm, a Lánchíd és az egri vára kicsinyített mása is. A park ingyenesen látogatható, várhatóan 2017. március elején nyit újra a téli szünet után.

fotó: saját


fotó: kisber.hu

⇒ További infók: kisber.hu

 

Mini Hungary Model Park, Mórahalom

A szabadtéri múzeum kéthektáros területen fekszik és a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait, történeti emlékeit foglalja magába 1:25-ös méretarányú makettek formájában. Templomok, várak, paloták, valamint kastélyok és műemlékek várják a látogatókat.

(A mórahalmi fotókért köszönet Németvarga Beátának).

⇒ További infók: minihungary.eu

Soproni Mini Vármegye

Több mint 800 négyzetméteren terül el az a terület, ahol kényelmesen bejárható 32 Sopron vármegyei építmény kicsinyített mása. Sajnos a park télen zárva tart és csak április 2-től nyit újra, de érdemes beírni a naptárba és tavasszal felkeresni Nyugat-Magyarország egyik különleges látnivalóját.

Lábasház Sopronban (fotó: makettpark.hu)


Fraknó vára (fotó: makettpark.hu)

⇒ makettpark.hu

***

Makettparkok Európában:

Minimundus, Klagenfurt

⇒ minimundus.at

A Taj Mahal Klagenfurtban (wikipédia)

Mini Európa, Brüsszel

⇒ minieurope.com

Egy kis Párizs Brüsszelben (wikipédia)

Madurodam, Hága

⇒ madurodam.nl

Madurodam, Hága (wikipédia)

Catalunya en Miniatura, Spanyolország

⇒ catalunyaenminiatura.com

A Sagrada Familia kicsinyített mása (wikipédia)

Italia in Miniatura, Rimini

italiainminiatura.com

A Firenzei dóm makettje (wikipédia)

Bekonscot, Anglia

 bekonscot.co.uk

Bekonscot felülről (wikipédia)

+1 Székelyudvarhely (ideiglenes kiállítás Erdélyben)

2017. szeptember végéig ingyenesen látogatható a 21 erdélyi műemléképületből álló kiállítás a székelyudvarhelyi Székely Támadt-várban. 

Erdélyi makettkiállítás (fotó: Paltán Bernadett)

A tárlaton olyan erdélyi műemlékek méteres nagyságrendű makettjei tekinthetők meg, mint a törcsvári kastély, a Vajdahunyad vára, Déva vára, Fogaras vára, a székelyudvarhelyi városháza, a csíkszeredai Mikó-vár, Berethalom szász vártemploma, valamint a dési zsinagóga.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!