Mert utazni jó, utazni érdemes...

Magyarországi skanzen egy élő falu közepén

Nem tudom, ki hogy van vele, de én ugyanúgy szeretek régi nemesi kastélyokba járni, mint parasztházakat, falusi emlékeket nézegetni. Mindkét világ hozzátartozik a történelmünkhöz, ez nem is lehet kétséges, de míg kastélyokból viszonylag sok fennmaradt a 21. században is, addig a szegény emberek világáról egyre kevesebbet ismerünk.

Cáki pincesor

Szerencsére a skanzenek segítenek felidézni a régi időket: Magyarországon a legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeum Szentendrén található, de érdemes ellátogatni Nyíregyházára, a Kőszeg melletti Cákra vagy az őrségi  Szalafő-Pityeszerre is, ha nosztalgiázni támad kedvünk. 

Ezek a leghíresebbek, de semmivel nem marad le mögöttük a sorban Szenna, ez a picike Somogy megyei település, amelynek egyedülálló módon a központjában kapott helyett a skanzen.

Egy márciusi hétvégén érkeztünk Szennára, szerencsénkre épp nyitva volt a múzeum, április 1-től működik nyári nyitva tartással. Látogatóval persze alig találkoztunk, ezért is tartom fontosnak, hogy minél többen megismerjétek ez a bűbájos kis helyet. 

A Kaposvártól 8 km-re található skanzenben egyetlen utcán végigsétálva 5 lakóházat találunk, ezek Belső-Somogy falvaiból, a Zselicségből és a Dráva mentéről származnak és megjelenésükben az 1848 utáni népi építészet emlékanyagát hordozzák. Az egyes házakban berendezési tárgyak, a hagyományos paraszti kultúra eszközkészletei tekinthetők meg, sőt a hitelesség kedvéért 1-2 udvaron a falusi jószágok, pl. libák és rackajuhok is üdvözlik -néha elég hangos szóval- a vendégeket.

A múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom, mely máig aktív szerepet tölt be a falu életében. Bár a skanzen jegye mellett külön belépőjeggyel látogatható, vétek kihagyni az élményt, hiszen ilyet csak tényleg kevés helyen lehet már találni (pl. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében). 

 

Belépőjegyek (2017):

Felnőtt: Skanzen – 900 Ft, Templom – 300 Ft

Elérhetőségek:

7477 Szenna, Rákóczi utca 2. • 06 82 584 013 • www.skanzen.hu

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!