Mert utazni jó, utazni érdemes...

5 dolog, amit igazán megtanulhatnánk a svédektől

Felsorolni is nehéz lenne, mi mindent tanultam csak Európában utazva a különböző népektől. 

  • a dánoktól nagyon irigylem és próbálom elsajátítani a hyggét (nincs magyar megfelelője, a tökéletes nyugalom, biztonság, boldogság és béke pillanatát jelenti)
  • az olaszoktól a dolce vitát és a dolce far nientét (édes semmittevést, az élet élvezetét)
  • az észak-németektől azt, hogy a késés hihetetlenül nagy sértésnek számít és ha csak lehet, kerülik az ilyen szituációt
  • a hollandoktól az Uitwaaien fogalmát (szó szerint annyit jelent, mint sétálni a szélben a magad örömére)

Hygge “gyakorlása” közben Dániában

Ezeket nem csak átéltem, hanem próbáltam jó mélyen elraktározni magamban, hogy hazatérve, ha szükség lesz rá, elő tudjam venni és beépíteni a saját kis életembe. Ez persze nem mindig könnyű, hiszen a rövid utazások nem alkalmasak arra, hogy mélyebben megismerjünk egy kultúrát, de ha 1-2 dolgot sikerült elsajátítanom az évek során, már megérte.

Persze nem másolni kell más kultúrákat, hiszen a magyar kultúra is eléggé színes és változatos, de nem árt nyitott szemmel járni a világban és ha valami megtetszik, magunkévá tenni. Korábban már írtam nektek 10 dologról, amiben szeretnénk olyanok lenni, mint az olaszok és 5 dologról, amit a spanyoloktól tanultammost pedig kalandozzunk északabbra, egészen pontosan Svédországba, ahol szintén van mit ellesni a skandinávoktól.

 

FIKA

Bár a magyar fülnek kicsit pejoratív lehet a csengése, a svéd fika a kaffi (vagyis kávé) szóból ered és ezt is jelenti: kávé sütivel. Svédországban 11 körül az irodákban leáll a munka és még a nagyon-nagyon fontos emberek is szünetet tartanak, hogy hódoljanak a késői reggelinek. Ekkor előkerülnek a sütik, kekszek, a kávé és mindenki szusszan egyet. A fika egyre népszerűbb gyerekek körében is, természetesen nem kávéval, hanem limonádéval, szörppel lazítanak a legkisebbek. 

CIPŐVEL A HÁZBA LÉPNI TILOS!

Ha látogatóba érkezünk egy svéd otthonba, készüljünk fel rá, hogy a lakásba lépve illik levenni a cipőt. Néhányan ezt azzal magyarázzák, hogy a svédek sok időt töltenek a szabadban és nem akarják a sarat bevinni a lakásba, mások szerint így mutatják ki a háziak iránti tiszteletet. 

SVÉD SZÉPSÉG

Aki látott már svéd lányt szőke hajzuhataggal és tökéletes bőrrel, tudja, miről beszélek. A szépség köszönhető egyrészt a genetikának, a kitűnő minőségű bio kozmetikumoknak és nem utolsósorban annak, hogy a svédek sokat tartózkodnak a friss levegőn, rengetegen járnak kerékpárral dolgozni, akár télen is. Követendő példa lehetne!

MUNKA-MAGÁNÉLET EGYENSÚLYA

Svédországban szülési szabadság helyett szülői szabadság jár, ami annyit jelent, hogy a 480 nap szabadságot akár a házaspár mindkét tagja igénybe veheti. Így a felek egyaránt kivehetik részüket a gyereknevelésből és senki nem lepődik meg, ha az apukák tologatják a parkban a babakocsit. Sőt, a svédek kísérleteznek a 6 órás munkanap bevezetésével, aminek szintén az a célja, hogy a családok több időt tölthessenek együtt. Jól hangzik, ugye?

Stockholm

ZÖLD ORSZÁG

Svédország nem csak a földrajzi adottságai miatt érdemelné ki ezt a címet (érdekesség, hogy 1908-ban itt létesítették Európa első nemzeti parkját). Környezetvédelem és fenntarthatóság témakörében élen járnak a svédek, az organikus élelmiszerek fogyasztásában szintén. Tisztelik a természetet és pl. a nyári napforduló alkalmával meg is ünneplik azt. A svéd kormány merész célkitűzése, hogy néhány éven belül teljesen megszüntetik a kőolaj használatát, ami nekünk, többieknek egyelőre csak utópia marad.

+ 1 SVÉDASZTAL

Bár a svédasztal (smörgasbord) fogalma nálunk is ismert, de talán mégsem annyira elterjedt, mint Skandináviában. A laza tálalási módszert imádják a svédek, mert ezzel mindenki jól jár: a háziasszonynak nem kell sütni-főzni napokig a konyhában és a választék is jóval gazdagabb, mintha 3 fogásos vacsora készülne. Ennek köszönhető, hogy a smörgasbord még karácsonykor is megállja a helyét, ilyenkor az asztalra kitesznek mindent, mi szem szájnak ingere és már kezdődhet is az ünnepi lakoma. A klasszikus svédasztal kínál többféle módon elkészített heringet, lazacot, hering- és céklasalátát, kaviárt, szeletelt lila hagymát, tejfölt, ecetes hagymát, főtt burgonyát, barna kenyeret, vajat és sajtot. Nyami 🙂

f: playandgo.com.au

***

A fenti lista szubjektív és nem teljes, emellett még rengeteg dolgot lehetne tanulnunk a svédektől. Ti mit gondoltok?

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mertutaznijó Cafeblog says: (előzmény @Kámea)

    Kedvesebb hozzászólással is a tudtomra lehetett volna adni, hogy elírás történt… Természetesen 6 órás munkanapra gondoltam és javítottam a szöveget. Köszönöm az észrevételt!

  2. Kámea says:

    6 órás munkahét?? 1 óra tizenkét percet dolgozni naponta? Hát érdekes ….


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!