Mert utazni jó, utazni érdemes...

A sziget, amely félévente más országhoz tartozik

Európa atlaszát nézegetve egyáltalán nem ritka, hogy két országot vagy két megyét/tartományt egy folyó választ el egymástól. De mi van akkor, ha a határfolyón sziget is található?

Fácánok szigete (fotó: Amusing Planet)

Ez a helyzet áll fenn Spanyolország és Franciaország között, ugyanis az államhatárt képező Bidassoa folyó közepén helyezkedik el a Fácánok szigete (franciául: Île des Faisans, spanyolul: Isla de los Faisanes), amelynek története egészen rendkívüli.

Fotó: wikipédia

A két ország között évtizedekig dúlt a háború, amelynek az 1659-ben megkötött Pireneusi Béke vetett véget. A békeszerződést stílusosan a Fácánok szigetén írták alá és azóta a 6820 négyzetméteres sziget a világ leghosszabb ideje fennálló kondomíniuma, vagyis közös gyarmata, birtoka, amely félévente hol Spanyolországhoz, hol pedig Franciaországhoz tartozik. 

Félévente ünnepélyes keretek között cserél gazdát a sziget (fotó: Amusing Planet)

Az aprócska sziget 1659 óta kb. 700-szor cserélt gazdát, ezzel is jelképezve a két ország közötti békét és kölcsönös tiszteletet. 

Fácánok szigetének látképe Spanyolországból (fotó: wikipédia)

A Fácánok szigetét nem lakják és területén nincsenek épületek, csupán egy emlékmű hirdeti hihetetlen történetét. A sziget turisták számára nem látogatható.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!