Mert utazni jó, utazni érdemes...

Bárki kibérelheti a brit trónörökös erdélyi házát

Zalánpatak (románul Valea Zălanului) alig különbözik valamiben a többi székelyföldi falutól. A Sepsiszentgyörgytől 23 km-re fekvő Kovászna megyei településen kb. 150-en élnek, a wikipédia szerint ebből 146-an magyarnak vallják magukat. Főutcáján hagyományos kis házak sorakoznak, lakói jól ismerik egymást, hiszen szinte mindenki szomszédja mindenkinek.

Vagyis majdnem. Az egyik birtok tulajdonosa ugyanis nem a faluban él, hanem Angliában, egész pontosan a Buckingham palotában. A brit trónörökös, Károly herceg 2008-ban és 2013-ban több házat is vásárolt az erdélyi Zalánpatakon, amelyek a felújítás után bárki számára bérelhetők lettek. 

Miért éppen Erdély?

Károly herceg több alkalommal is hangsúlyozta különleges kapcsolatát Erdéllyel és szinte minden nyáron feltűnik Romániában, ahol a protokolláris feladatok mellett sok időt tölt a szabadban, hosszú erdei és falusi sétákat tesz.

“Európa ezen pontján nagyon sajátos az ember és a környezet viszonya. Lenyűgöz ez a semmihez sem hasonlítható atmoszféra, amit itt tapasztalok” – nyilatkozta korábban a Daily Mailnek.

A brit királyi család egyébként erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

 

Károly herceg erdélyi vendégházai

A szálláshelyek igazán autentikusak, hiszen a szobákat erdélyi régiségekkel és textilekkel rendezték be. A vendégek ellátásáért helyi munkatársak felelnek, érkezéskor hagyományosan erdélyi pálinkával és süteménnyel fogadnak mindenkit. 

Mivel a szobákban nincs TV, a vendégek élvezhetik a vidéki csendet és nyugalmat. Sétálhatnak a természetben, lovagolhatnak, piknikezhetnek, meglátogathatják a helyi kézművesek, télen pedig kipróbálhatják a lovasszánt is.  

Mennyibe kerül mindez?

A kétszemélyes szoba teljes ellátással, idegenvezetéssel 118 Euróba (kb. 37.000 Ft-ba) kerül fejenként. 

Mi a célja Károlynak a vendégházzal?

A walesi herceg azt reméli, hogy vendégháza több embert fog arra ösztönözni, hogy látogassák meg Erdélyt, és így támogassák a fenntartható fejlődést. A vendégházból származó bevétel a herceg romániai alapítványához kerül. 

További részletek és még több fotó a vendégház oldalán >>

(Képek forrása: The Prince of Wales’s Guesthouses in Transylvania facebook oldal)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!