Mert utazni jó, utazni érdemes...

Pénztárcabarát programok és gourmet tippek a Zemplénben

A városi ember időről időre szeret szünetet tartani, hogy kilépjen a napi rohanásból, divatos szóval élve „slow életmódra” váltson. A Zemplénben lévő érintetlen természetben garantált a pihenés, de aki aktív kikapcsolódásra vágyik, különleges programlehetőségek között válogathat.

Kilátás a Kis-Milicről

Olyan térség ez, amit bármilyen pénztárcához lehet szabni. Turistaháztól ötcsillagos wellness hotelig, kifőzdétől a gourmand ebédig bármit meg lehet itt találni.

A legnépszerűbb programokat összegyűjtöttük a blog olvasóinak.

 

1. Várak és kastélyok

Akár egy heti programot össze lehet állítani kizárólag a zempléni várak felfedezésére, amit hosszabb-rövidebb túrákkal is lehet párosítani.

Zempléni táj

A Zemplén belsejében található Regéc várát, Rákóczi Ferenc gyerekkorának helyszínét több ütemben tárják fel és állítják helyre. A vár egyik felében a megmaradt romok tekinthetők meg, míg a másik oldalon a már helyreállított Öregtoronyban interaktív kiállításon mutatják be a vár egykori formáját, és terjeszkedését. Számos műemlékvédelmi szakmai vita van arról, mennyire szabad visszaépíteni, újraépíteni a várakat, vagy csak állagmegóvó munkák elvégzésével romokként kell-e azokat hagyni. A vár közepén megállva néhány percig el lehet magunkban elmélkedni a régészek és turisztikai szakemberek vitáján, hiszen a felújított és romos kiemelkedések egymással szemben feszülnek. Amiért semmiképpen sem szabad kihagyni, az a lenyűgöző panoráma, ami a 3 méter vastag falakkal visszaépített körbástyán állva elénk tárul. Felér egy tisztítókúrával az elmének, amint a Zemplén szinte érintetlen zöldellő hegyvonulatait figyeljük Háromhuta felé.

Regéci vár


Regéci rondella és Öregtorony


Regéci vár és a háttérben Regéc

Tavalyi évben nyitotta meg kapuit a felújított Füzéri vár, ahol  a regécivel ellentétben már teljes egészében átépítették a romokat, visszaállították a vár fénykori állapotát. A belépőért több kiállítást, közte a gyönyörű kápolnát is meg lehet nézni. Húsvétkor, pünkösdkor családi programokat tartanak, ahol felidézik a középkori váréletet. A vár történelmi értékét az adja, hogy a magyar koronát csaknem egy évig őrizték a füzéri várban a 16. században. A különleges történelemórára és kilátópontra rövid túrával juthatunk el. Ne feledjük, hogy az alsóvár és látogatói központ is megtekinthető.

Füzér vára Kis-Milicről

⇒ Titkos tipp:

A várból lefelé jövet ebédre üljetek be a falu központjában a Koronaőr vendégházba, jó idő esetén az udvaron lévő asztalokhoz. Pénztárcabarát árakon házias koszt várja a kirándulókat, csodás falusi hangulattal.

És hogy lesz ebből egy heti program? Ingyen megtekinthető a reneszánsz stílusú sárospataki Rákóczi vár udvara (a múzeumba belépőt kérnek). Sorunkat a boldogkőváraljai és a szerencsi várral folytatjuk.

Sárospataki vár


Sárospataki vár

A kastélyok közül a Füzérradványban található eklektikus Károlyi-kastélyt is érdemes megnézni. Gyönyörű angolparkjában sétálni és heverészni is érdemes, a kastélyban kisebb kiállítás nyílt.

Füzérradványi kastély


Füzérradványi kastély


Füzérradványi kastély

⇒ Titkos tipp:

Az Ybl Miklós által tervezett Károlyi-kastélyt ne a falu irányából, hanem Mikóháza felől a fenyőfasoron át közelítsük meg, ahogyan hajdan az ide érkező vendégek is tették.

 

2. Kirándulások, gyerekbarát programok

Kezdő túrázóként nem tévedünk nagyot, ha az Országos kéktúra környékén nézelődünk szép célpontokat keresve.

Az egyik Zempléni kéktúra szakasz és kisvasút vonala

A Zemplén legmagasabb pontjára a szlovák-magyar államhatáron lévő Nagy-Milicre  Hollóháza-Lászlótanya parkolójából kb. 45 perces, jól kitáblázott túraúton lehet eljutni. Sajnos a lászlótanyai vadászkastély magánkézben van, nem látogatható. A Nagy-Milici csúcstól a hegygerincen kb. 10 perc sétára lévő, kissé alacsonyabb Kis-Milici csúcsra állított új kilátó miatt feltétlenül menjünk át. Tetejéről elénk tárul a Füzéri-vár és a Hegyköz térségének panorámája.

Kis-Milic kilátás


Kis Milic Károlyi kilátó


Milic útvonal

A Zemplén legszebb, belső részeire hazánk legrégebbi kisvasútjával is el lehet jutni. A Pálháza és Rostalló között járó erdei vasúttal, a Kemence-patak völgyében felnőtteknek egy útra 600, gyermekeknek 500 Ft-ot számoljunk.  A Kőkapui vadászkastély megálló előtt rövid alagúton halad át. Ennél a megállónál csónakázótó, játszótér, és étterem várja a túrázókat.

Kőkapui kastélyhotel és az Áfonyás-tó


Kőkapu vadászkastély parkja

⇒ Titkos tipp:

Két dolgot, térerőt és mobilinternetet biztosan nem fogunk találni Kőkapu felé, garantált a közös családi szórakozás, senki nem fog tudni mobilozni, ha ide értünk. A kastélyhoteltől pár száz méterre lévő erdei vasúti végállomástól, Rostallótól induló páfrány tanösvény ugyan egy kaptatóval indul, és kilátópontot is tartalmaz, de kisgyerekkel így is 1 óra alatt bejárható, remek mozgás, és az erdő életéről szóló ismeretszerzés is egyben.

Komolyabb túrázóknak a kisvasút végállomásától a sárga jelzésen át a Sólyom bérc és Nagy Péter mennykő felé érdemes indulni.

Sátoraljaújhelynél lévő kalandparkra egy teljes napot szánjunk. Itt található az ország leghosszabb bobpályája, továbbá libegő és kabinos felvonó, csúszdapálya, mászófal, valamint zipline is várja a kicsiket és nagyokat.

A legszebb magyar természeti csodának választott Megyer-hegyi tengerszemről külön cikket olvashattok a blogon. Gyakorlati tudnivaló, hogy a főúttól kövezett, és földút – eső után leginkább sáros út – vezet a fenti parkolóhoz. Aki a főútnál teszi le a kocsiját 40 perc sétára készüljön fel szőlőültetvények között, de átvágásokkal.

Megyer-hegyi tengerszem

Kerékpározás szerelmesei is megtalálják a számításukat, hiszen számos kerékpárút épült, ne féljünk a kisebb emelkedőktől, a gyönyörű táj és a lefelé gurulás kárpótolni fog.

3. Bor és gasztronómia

A Tokaji bort számos helyen meg lehet kóstolni Zempléni körutunk során. Térjünk be például Mádra, Tolcsvára, ahol egymást érik a borospincék. A tokaji furmintból feltétlenül vigyünk magunkkal későbbre is. Ha tehetjük, Tolcsvára a nyáron megtartott többnapos borfesztiválkor menjünk el, a belépőért cserébe ottjártunkkor 24 pincébe szóló kóstolójegyet, valamint pop, jazz és népzenei koncertekre korlátlan belépést adtak.

Anyukám Mondta Étterem, Encs (fotó: facebook)

Nincsen olyan vidéki étterem toplista, amelyben az encsi Anyukám Mondta és Mád éttermei ne szerepelnének. Desszertnek pedig készítsünk magunknak szerencsi bonbont a gyár interaktív műhelyében, előzetes bejelentkezés javasolt.

4. Múzeumok

Ahol még nem jártam, de legközelebb biztosan útba ejtem, az Sátoraljaújhely börtönmúzeuma, valamint az ugyanitt található a régi zsidó temető Teitelbaum Mózes csodatévő rabbi sírjával.

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom (fotó: facebook)

Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén található a Magyar Nyelv Múzeuma, házának helyét pedig emlékcsarnok őrzi. Interaktív kiállításon játékos feladványokkal várják a kicsiket és a nagyokat. A felnőttek valószínűleg  mosolyogni fognak, amikor a kiállításon meglátják az elmúlt évek szavait és az antiszavait. Nem árulom el, melyek voltak, keressék fel a múzeumot, és parkját. Monokon járva pedig érdemes felkeresni Kossuth Lajos szülőházát.

A telkibányai múzeumban mutatják be a középkori arany és ezüstbányászat történetét, a térség kerámiáit, élővilágát.

⇒ Titkos tipp:

A legkülönlegesebb múzeumot a végére hagytuk. Kishután a Somhegyi útra befordulva balra a negyedik, fák között megbúvó ház az exbrókerből lett kövesember háza, ahol különleges ásványokat tekinthetünk meg, ha épp otthon találjuk. A helyiek által „Köves” Lacinak hívott házigazda szerint, övé az ország legnagyobb zempléni gyűjteménye.

Aki a közelgő pünkösdi hosszú hétvégére kirándulóhelyet keres, a Zemplénben biztosan nem fog csalódni.

***

Fotók és beszámoló: Tasi Marianna /A szerző további bejegyzéseit ITT találjátok.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!