Mert utazni jó, utazni érdemes...

Virágok borítják a kalocsai tájház falát

A kalocsai hímzést talán senkinek nem kell bemutatni, de hogy néznek ki a színes virágok egy ház falára festve? A kalocsai Népművészeti Tájházban ennek is utána jártunk.

Amikor szóba került, hogy a hétvégét Bács-Kiskun megyében töltjük, nem volt kérdés, hogy Kalocsát is útba ejtjük. A városban sok szép látnivaló van, többek között a nemrég felújított Érseki Palota és főszékesegyház, a Porcelán manufaktúra, a Paprikamúzeum vagy a Visky Károly Múzeum, de ha igazán autentikus kalocsai életérzésre vágyunk, bizony a tájház sem maradhat ki a sorból!

A Tompa Mihály utca 5-7. alatt található 200 éves vályogház nemrég lett felújítva, teteje náddal fedett, udvarán gémeskút ágaskodik, a ház hófehér fala mellett pedig szinte virítanak a piros muskátlik. Ez a falusi idill nem csak az udvaron jellemző, hanem belépve is folytatódik.

Az ún. tiszta szobában leülve végighallgattuk a ház történetét és a sok érdekességet megtudtunk a kalocsai mintákról is. 

A falfestés 1988-ban készült.


A falon szent képek sorakoznak.


Tiszta szoba

A 4 szobás parasztház tiszta szobáját a család csak ünnepnapokon használta, falait az asszonyok szabad kézzel pingálták: az erdők, a mezők és a képzelet virágaival. 

A konyha érdekessége a nyitott kémény, ahol télen kolbászt füstöltek. A meleget a kemence szolgáltatta: ebben sütötték az asszonyok a kenyeret is.

Lakószoba

lakószobában, a család mindennapjainak színhelyén egyszerre több generáció élt együtt: nemcsak a szülők és a gyerekek, hanem sokszor a nagyszülők is. 

Kiállítás

Az utolsó szoba korábban kamra volt, ahol most egy kis kiállítás keretében követhetjük nyomon a kalocsai népművészet fejlődését. 

Órákig lehetne itt nézelődni és fotózni, szívem szerint megvizsgáltam volna minden apró részletet és virágmintát a falon. Amit sajnáltam, hogy ottlétünk alatt nem találkoztunk más turistákkal, ami csak azért is szomorú, mert az országban páratlan látnivaló a kalocsai tájház, sokkal nagyobb figyelmet érdemelne 🙁

Nyitva tartás: április 1. – október 30.: H-V 10-17
Jegyárak: 
Belépő felnőtteknek
600 HUF
 
Belépő gyermekeknek
300 HUF
 
Belépő nyugdíjasoknak
300 HUF
 
Elérhetőségek:
Cím 6300 Kalocsa, Tompa Mihály utca 5-7.
Telefon
(78) 461-560, (30) 555-3351

Vigyétek hírét Ti is, osszátok meg ismerőseitekkel a kalocsai Népművészeti Tájház csodáját!

Falfestés Csehországban:

Kézzel festi a falu házait a 88 éves asszony

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!