Mert utazni jó, utazni érdemes...

Igazi gyöngyszemre bukkantam a Hajós-Bajai borvidéken

Bevallom, nem vagyok nagy borszakértő, az italoknál jobban kedvelem a szőlők látványát és az egyes borvidékekre jellemző kulturális sajátosságokat. Nagy kedvencem Eger és környéke, a villányi borvidék vagy a Balaton-felvidék, és sajnos vannak olyan helyek is, amelyeket (még) alig ismerek.

Pincelakat Borház (fotó: Dankó Zsuzsanna/Úton-Útfélen)

Ilyen volt a Hajós-Bajai borvidék is, ahová néhány nappal ezelőtt sodort a szél és nem túlzok, ha azt írom: igazi gyöngyszemre bukkantam! Míg Villányban vagy Etyeken lépni sem lehet a tömegektől egy-egy rendezvény alkalmával, ez a vidék inkább a felfedezetlen kategóriába tartozik. Sokan ismerik, sokan szeretik, de még nem elegen 🙂 Lássuk, miért különleges ez a környék!

Hajósi pincefalu

Kincses Bácskaként is emlegetik a 12 településből álló borvidéket, amely a Duna-Tisza között található a Duna bal partján, délről Szerbia által határolva. Mind a napfénytartam, mind a napsugárzás havi és évi összege a Hajós-Bajai borvidék területén a legmagasabb, talaját tekintve leginkább a szekszárdi borvidékhez hasonlítható.

A véletlen műve, hogy éppen az Orbán-napi ünnepség közepébe csöppentünk Hajóson, de a szállásunk nem itt, hanem a szomszédon településen, Császártöltésen volt.

Pincelakat Borház és Szálloda

A hotel már képek alapján is szimpatikus volt, amikor viszont elolvastam a bemutatkozó szöveget, rögtön tudtam, hogy ez lesz az én helyem!

Fotó: Dankó Zsuzsanna / Úton-Útfélen

“…a mi településünk, Császártöltés egy olyan hely, ahol az emberek még kiülnek a ház elé vasárnap délután beszélgetni, ahol szerdánként a cserélni való szódás üveg mellé a pénzt is ki merjük tenni az utcára….Mert itt még mindenki köszön mindenkinek, és felkapjuk a fejünket, ha idegen arcot látunk. Itt még senki nem sokallt be a turistáktól, így nem csak Szállodánk személyzete, de a lakosság is minden ide látogatót saját vendégének tekint.”

Országjárásom közben igyekszem felfedezni azokat a helyeket, amelyeknek lelke van. Számít, hogy

  • ne egy vendég legyek a sok közül
  • jól érezzem magam a helyen és ne akarjak már 1-2 óra után továbbállni
  • legyen programlehetőség és ajánljanak látnivalókat a környéken
  • könnyen megközelíthető legyen
  • a tisztaságot és rendet pedig említenem sem kell, alapvető szempont.

Szerencsére a Pincelakatban minden igényem teljesült.

A császártöltési hotelben részt vettünk egy borkóstolón, a hajósi pincékhez transzfer szállította át a vendégeket, szerveznek lovas programokat, kirándulásokat, sőt szezonális programok (pl. disznóvágás, evezős túrák) közül is lehet válogatni. Aki pedig inkább a hotelben maradna, egy medence, egy konditerem, biliárdlehetőség és egy parázzsal fűtött dézsafürdő is rendelkezésre áll. Baráti társaságoknak sütési-főzési lehetőség van a kertben (csapatépítőnek kiváló helyszín lehet, a kemencében sütést pedig kötelező kipróbálni!), sőt még állatokat is szívesen fogadnak a hotelben, persze előzetes egyeztetés után.

Pincelakat (5)Pincelakat (6)Pincelakat (15)Pincelakat (4)Pincelakat (9)Pincelakat (14)
< >
Fotó: Dankó Zsuzsanna / Úton-Útfélen

A vacsorán és a reggelinél bőven volt választási lehetőség, nálam ritka, de este kétszer is szedtem az ételekből, annyira ízlett a sváb ízvilág 🙂 

Pincelakat (2)Pincelakat (13)Pincelakat (3)Pincelakat (7)
< >
Fürdőszoba

A hotel különlegessége (és az én személyes kedvencem), hogy egy pincesor elején található és az étterem több egymás mellett álló pincéből lett kialakítva. Szerencsére az építkezésnél megtartották a mélyen benyúló pincéket és a homlokzat jellegzetességeit, így messziről fel sem tűnik, hogy nem présházak sorakoznak egymás mellett, hanem egy hotel étterme kapott itt helyet. Ha erre jártok, feltétlenül nézzetek be ide!

Még több információ és szállásfoglalás itt >>

Pincesor vagy hotel?

Látnivalók Hajóson

Császáröltéstől alig 10 km-re, szintén egy sváb faluban, Hajóson található a híres pincefalu, ahol kb. 1300 présház és pince sorakozik több utcában. Igazi kuriózumnak számít nem csak Magyarországon, hanem külföldön is, hiszen ez Európa legnagyobb összefüggő pincefalujaként tartják számon. Érdemes felkeresni 😉

Hajósi pincefalu

A barokk stílusú hajósi kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette 1740-ben vadászkastély céljára, mivel a Hajós környékén elterülő erdőségek igen gazdagok voltak vadban. 1766–67-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette a kastélyt, ekkor nyerte el mai formáját. A kastély belülről is gyönyörű, de a kertje! Órákig el lehetne ott nézelődni és gyönyörködni a szebbnél szebb kertészeti megoldásokban és virágokban. Ha tehetitek, rózsavirágzás idején látogassátok meg!

Érseki vadászkastély


Gyönyörű kastélykert

Ezek voltak az én kedvenceim a Hajós-Bajai borvidéken, de ha kicsit messzebb kalandozunk, pl. Kalocsára, Kiskunhalasra, Bajára vagy Kiskőrösre, még több csodában lehet részünk. De ez már egy másik történet 🙂

Hajós és Császártöltés határában


Virágok közt 🙂

***

A szállásért és szíves vendéglátásért köszönet a Pincelakat Borház és Szállodának!

Fotók: Dankó Zsuzsanna / Úton-Útfélen, ill. saját képek

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!