Mert utazni jó, utazni érdemes...

Így spóroljunk a belföldi utazáson

Több mint 10 éve már, hogy a nagy Budapestre költöztem és az egyetemi évek alatt nem volt túl sok pénzem felfedezni a várost. Órákat töltöttem el a villamoson, buszon ülve és miközben gyönyörködtem a városban, szép lassan megismertem az útvonalakat és az egyes kerületeket is. Hasonlóan barangoltam be a múzeumokat is -diákkedvezménnyel-, soha annyi kiállítást nem látogattam meg, mint akkoriban.

Aztán teltek az évek, már nem csak Budapesten utaztam sokat, hanem az országban is és bevallom, nem mindig örültem a borsos árú belépőknek. Amikor megfordultam más európai nagyvárosokban, feltűnt, hogy ott milyen jól működnek a városi kártyák. Tudjátok, a turista 3 napra érkezik pl. Barcelonába, megvásárol egy kártyát, amellyel nem csak ingyenesen utazhat, hanem a legtöbb látnivalóhoz és nevezetességhez kedvezményes belépő is kapcsolódik. Na ezt hiányolom itthon, vagyis a tényt, hogy én miért ne lehetnék turista a saját hazámban? 

Valami hasonló indíttatásból készülhetett a Hungary Card is, amely -ahogy a neve is jelzi- egész Magyarországon kínál kedvezményeket.

Hogy működik a Hungary Card – Magyar Turizmus Kártya?

A Hungary Card felmutatásával az ország több pontján vehetők igénybe kedvezmények (pl. szálláshelyekre, utazásra, múzeumokban, strandokon és termálfürdőkben, kalandparkokban, színházakban stb.).

1.A Hungary Card BASIC egy alapcsomag, ahol egy plasztikkártya segítségével korlátlan alkalommal igénybe vehető kedvezmények.

2. A Hungary Card PLUS a plasztikkártya mellett kiegészült egy papíralapú szelvényfüzettel és még több szuper lehetőséggel:

 •  4 x 50% kedvezmény másodosztályú vasúti egyúti menetjegyre,
 • 2 x 50 %-os kedvezmény a helyközi Volán autóbuszjáratokon (egy útra),
 • 2 x ingyenes napijegy váltható Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Pécs, vagy Szeged városi közlekedésére. Debrecenben, Miskolcon és Pécset 50% kedvezménnyel 3, illetve 7 napos vagy családi jegy is váltható,
 • 2 x 50% kedvezmény Balatoni Hajózási Zrt. menetrendszerinti személyi hajóira,
 • 1 x 50% a napi belépőjegy árából a budapesti Aquaworldben,
 • 4 x 50% Cserkeszőlő, Hévíz vagy Sárvár és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett fürdők (Csillaghegyi, Palatinus, Paskál, Pünkösdfürdői, Római strandfürdő, Dandár, Gellért, Király, Rudas, Széchenyi és Szt. Lukács Gyógyfürdő) egyikében,
 • 3 x 50% a Fővárosi Nagycirkusz szombat esti előadásaira,
 • 1 x 50% 2 főre a MAHART PassNave belföldi menetrend szerinti szárnyashajójáratára, hétköznapokon
 • 1 x 20% 2 fő részére a MAHART PassNave zenés-vacsorás sétahajójára kedd-péntek időszakban
 • 1 x 50% 2 fő részére a MAHART PassNave menetrend szerinti kirándulóhajóira.
 • 1 x 50% 2 fő részére a MAHART PassNave Duna Corso városnéző sétahajójára.

Hogyan használjuk?

A papírfüzet használata egyszerű, hiszen a kártya és a szelvény egyidejű felmutatásával máris igénybe vehető a kedvezmény. A szelvényt az adott helyen, pl. a MÁV-nál letépik, így könnyen követhető a maradék szelvények száma.

A kártya használata ennél egy kicsit bonyolultabb, de nem vészes. Megmutatom, én hogyan szoktam használni.

 1. A www.hungarycard.hu oldalán kiválasztom pl. A KULTÚRA menüpontot:

2. Ezután kiválasztom azt a várost vagy tájegységet, ahova a következő utazást tervezem. 

Ekkor megjelennek a régióban található kulturális kedvezmények, amelyek a Hungary Card segítségével igénybe vehetők. És már lehet is böngészni!

További segítség az oldalon vagy a virtuális Partnerkatalógusban>>

Vicces, mert miközben írtam ezt a bejegyzést, épp kaptam egy hírlevelet a Hungary Cardtól néhány aktuális kedvezményről. Pl. Művészetek Völgye Fesztivál napijegy – Hungary Carddal 1 alkalommal 50% kedvezmény 2 főre a helyszínen váltott belépőjegy árából. Mivel egyébként is készültem Kapolcsra, nem is kérdés, hogy a jegyáron spórolni fogok. És remélem senki nem gondol emiatt skótnak, egyszerűen csak szeretem megnézni, mikor hova költöm el a pénzem. Márpedig az utazás drága hobbi…

Ja és a legjobb, hogy a család bármely tagja használhatja, hiszen nem névre szól. Nálunk anyukám bőszen használja az utazási kedvezményeket, a húgom nemrég az Aquaworld fürdőbelépőre pályázott, nekem pedig marad a többi 🙂

Végül mutatok néhány előre összeállított csomagot, amivel forintra lebontva lehet követni a spórolás mértékét.

 

Ti hogy próbáltok meg spórolni a belföldi utazásokon? Írjátok meg kommentben, tanuljunk egymástól 🙂

***

A kártya kipróbálásáért köszönet a Hungary Cardnak!

www.hungarycard.hu l Facebook oldal

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!