Mert utazni jó, utazni érdemes...

Misztikus és spirituális helyek a Balaton körül

Bevallom, engem roppant mód érdekelnek a misztikus-spirituális, illetve gyógyító helyek és mivel Magyarországon bőven találni ezekre példát, volt miből válogatnom. Gondolom Dobogókőt és a Föld szívcsakráját senkinek nem kell bemutatni, de vajon mi a helyzet a Balaton környéki látnivalókkal?

Most utánajártam néhány Balaton körüli misztikus helynek, amelyek között van természet alkotta csoda és épített örökség is. Az épületekkel viszonylag könnyű dolgom volt, mert ezek néhány évtizedes dokumentált történettel rendelkeznek, de a természeti alkotások tudományos háttere kapcsán szakértőhöz kellett fordulnom. Pető Piroska környezetmérnök, geotúra-vezető, A Balaton-felvidék egyedi tájértékei facebook oldal tulajdonosa sietett a segítségemre, aki úgy ismeri a környéket, mint a saját tenyerét… 🙂 

Szentbékkállai kőtenger

A legenda…
Ahogy Angliában a Stonehenge, úgy a szentbékkállai kőtenger is energiavonalakra épült – legalábbis így tartják a spirituális tanok. A Szent György-vonalak gyógyító rezgéseit nem támasztják alá tudományos kutatások, de akik hisznek a létezésükben, gyakran rendeznek csoportos meditációkat, jógatáborokat a Káli-medencében, kihasználva a jótékony energiákat. És bevallom, ha én a környéken járok, szinte mindig felkeresem ezt a hely, amely maga a megtestesült béke és nyugalom (főleg ha nincs rajtam kívül más a környéken). A legenda szerint a kőtenger területén az ezernyi fehér kő között található egy vörös színű is, amiből sokan letörnek egy darabot, hogy hazavigyék és részesüljenek az erejében. Ha valaki megtalálja, nekem is szóljon légyszi, legközelebb hol keressem 🙂 

A szentbékkállai kőtenger

A tudományos háttér…

A Szentbékkállától nyugatra fekvő kőtenger, más néven kőhát a térség kedvelt és geológiai, tájképi szempontból értékes képződménye. A kőtengerek anyaga Pannon-tavi üledék, a nagyságrendileg 10 millió évvel ezelőtt a területünkön elterülő Pannon-tóba ömlő folyók kavicsos, homokos hordaléka lerakódott, majd a későbbiekben, különleges körülmények között kovatartalmú oldatok keletkeztek, és átjárták a laza üledékeket, utólagos összeragasztást eredményezve. A cementálódás eltérő mértékben következett be, a környezeti tényezőknek ellenálló kőtömbök az eróziós folyamatok – a szél és a víz pusztító munkája- révén fokozatosan preparálódtak ki, így válhattak láthatóvá. Pető Piroska szerint a kőbányászattal is érintett kőtenger formakincse rendkívül gazdag, az óriási ingókőtől a madáritatókig számtalan érdekességben gyönyörködhet a látogató.

Hegyestű

A legenda…

A spirituális emberek gyógyító erőt tulajdonítanak a Zánka mellett található Hegyestűnek is, amelynek –tapasztalatok alapján- olyan erős kisugárzása van, hogy az idelátogatók testileg-lelkileg felfrissülve távoznak a hegyről. Hegyestű különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyó utazók zarándokhelyének számít. Akár az energiáknak köszönhető, akár másnak, mivel a Hegyestű és környéke fokozottan védett terület, ezért a végtelen nyugalom tényleg kézzel fogható ezen a környéken.

Hegyestű (f: wikipédia)

A tudományos magyarázat…

A pliocén földtörténeti korban a Balaton-felvidék területén zajló bazaltvulkáni tevékenység egyik legidősebb, nagyjából 6 millió éves vulkáni kúpja a Káli-medence kapujában magasodó Hegyestű. Az 1900-as évek elejétől itt bányászott bazalt kitermelésével látványos feltárás jött létre, a vulkán belső szerkezetét figyelhetjük meg, a folyamat során a mélyből feltörő magma a felszínre érkezést megelőzően megrekedt és a kürtőben szilárdult meg a bazalttömeg. A szakember szerint a kőzet különlegesen látványos oszlopos elválása annak köszönhető, hogy nagyon lassan történt a kihűlés és a megszilárdulás, az összezsugorodott oszlopocskák többnyire hatszögletű alakzatot vettek fel. A védetté nyilvánított területen minden korosztály érdeklődését felkeltő geológiai bemutatóhely létesült.

 

A tihanyi visszhang

A legenda…

A legenda szerint egy szép, de néma királylány a Tihany környéki dombokon legeltette nyáját, amikor a Balatonból kiemelkedő ősz hullámkirály megpillantotta és kért egy korsó kecsketejet beteg fiának, cserébe pedig megígérte, hogy feloldja a némaság alól. A királyfi meggyógyult és ahogy az lenni szokott, beleszeretett az immár csengő hangú királylányba. A lány azonban elutasította a szerelemet és gőgösségből továbbra sem akart szóba állni senkivel, ezért a király megátkozta a kegyetlen leányt és egy sziklába zárta. Garay János költeménye szerint így keletkezett a tihanyi visszhang:

„A lányt pedig örökre 
Bűbáj kötötte meg, 
Foglyául tartá máig, 
Ki tudja, mely üreg? 

Szemmel nem látja senki, 
Kézzel nem fogható – 
De bárki megszólítja, 
Visszhangja hallható.”

A tihanyi apátság (fotó: kepguru.hu)

A tudományos magyarázat…

Bár a tihanyi visszhangnak nincs gyógyító ereje, mégis igazi kuriózumnak és egyedülálló helynek számít mind a mai napig. Pető Piroskától megtudtam, hogy a legendákkal övezett, irodalmi művekből is visszaköszönő visszhang eredete a Tihanyi Apátság barokk épületének emeléséhez (1740-es évek) kötődik, a közeli Visszhang-dombról elkiáltott mondatok az épület északi faláról verődnek vissza oly módon, hogy 2 másodperces késéssel, többszörösen újra hallhatók az elmondottak. A visszhangnak különféle emlékeket is állítottak, ám az utóbbi évtizedekben egyre csökkent az ereje, a jelenséget befolyásolják a terepi adottságok változásai, a növényzet térhódítása és természetesen a megnövekedett forgalom egyaránt.

Ezek voltak a természet által létrehozott, spirituális vagy különleges erővel bíró helyek. Most pedig lássuk a misztikus és sokszor félelmetes épületeket a Balaton körül:

Elátkozott Nedeczky-kastély Balatonedericsen

Egy gyilkosság és négy öngyilkosság is fűződik a Fekete-kastélyként elhíresült épülethez. A wikipédia szerint az első gyilkosság 1912 nyarán történt, amikor is egy edericsi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét. A második haláleset öngyilkosság volt: Nedeczky Jenő 1914 tavaszán 74. születésnapján önkezével vetett véget az életének.

Fekete-kastély Balatonedericsen (fotó: wikipédia)

A kastély ezt követően többször gazdát cserélt. 1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd és felesége költözött ide. Amikor az ügyvéd rajtakapta nejét egy másik férfival, öngyilkos lett. Az özvegy új vőlegénye egy kútfúró, szintén öngyilkos lett, amikor megtudta, hogy a nő szíve már másé. A fekete özvegy következő kalandja Kaály Nagy Adorján, aki alföldi földbirtokosnak és tengerésztisztnek adta ki magát, már ismert volt a rendőrség előtt. Tizenháromszoros bigámia vádjával körözték. Miután az özvegy vagyonának nagy részét elköltötte, kereket oldott.

Az özvegy a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével élt itt. Kettős hírszerző volt, látszólag a németeknek dolgozott, de valójában a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Erről valószínűleg tudomást szereztek a németek, mivel a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett. 

A kastélyt jelenleg árulják, vajon ki fogja ilyen múlt után megvenni?

Kripta villa Fonyódon

Kripta a fonyódi villában (f: fmhe.hu)

Az örök szerelem háza vagy hátborzongató kripta? A fonyódi “puncskocka”-ként is ismert villa története egyszerre bizarr és megható, bővebben az Életsója blogon olvashattok róla –> ITT

Emmaus kápolna

Fotó: Összefogás az Ify kápolna megmentéséért facebook oldal

Hátborzongató, szellemjárta háznak tartják a Szent György-hegyen található Emmaus házat és kápolnát, ahol 20 éven át élt remeteként az egykori fonyódi plébános, Ify Lajos. Mivel a pap zsidókat bújtatott, hamar félreállították, emiatt vonult önkéntes remeteségbe a Szent György-hegy oldalába.

“Otthonául lett tanúhegyen három szobája volt. Egyikben tárolta a harmóniumait, a másikba óráit fabrikálta, míg a harmadik, pihenőnek használt helyisége falán lógott a sokaknak emlékezetes Lehel-kürt másolata. Míg ez utóbbi a magyarság eredetére emlékeztette, úgy óraműhelye az idő múlására figyelmeztette, míg harmóniumai rakhelye az egyházközösségéhez való tartozását jelképezte. Kápolnája előtt a zarándokoknak és fonyódi szerettei jelzésére nagy póznán egy magyar lobogót tartott melynek felhúzásával jelezte látogatóinak otthonlétét, s azt hogy éppen fogad-e látogathatókat.” (Összefogás az Ify kápolna megmentéséért)

A ház és a kápolna eléggé megromlott állapotban van, a helyiek pedig babonából nem is szívesen járnak a környékén, mert úgy tartják, a plébános szelleme ott kísért. Szerencsére azért vannak, akik mégiscsak szívükön viselik a hely sorsát, a facebookon ugyanis oldal indult a ház megmentésére. (ITT)

***

Ha ismertek még a fentieken kívül misztikus vagy spirituális helyet a Balaton körül, osszátok meg velem!

Az írásban nyújtott közreműködésért és segítségért köszönet Pető Piroskának!

Piroska facebook oldalát itt találjátok:

A Balaton-felvidék egyedi tájértékei

 

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!