Mert utazni jó, utazni érdemes...

A betléri Andrássy-kastély angolparkja

Olvasónk, Erzsébet nemrég Szlovákiában kirándult és a betléri Andrássy-kastély kertjéből küldött nekünk fotókat.

Andrássy-kastély Betléren (f: wikipédia)

Kelet-Szlovákiában, Rozsnyótól 6 km-re északra, a Gömör–Szepesi-érchegység lábánál található a betléri kastély (szlovákul Betliarský kaštiel)

Az Andrássy-kastély elődjét a 18. század elején építették fel, Andrássy István utasítására, majd 1792 és 1795 között klasszicista stílusban átépítették és kastélyparkkal vették körül. Az angolkert ma 57 hektáron terül el, és a számos szobor mellett kerti pavilonokat, egy műbarlangot és egy vízesést is magában foglal. Mai, barokkos alakját 1880 környékén nyerte el, amikor akkori tulajdonosa, Andrássy Manó (a “Vasgróf”) elképzelései alapján vadászkastéllyá alakították át.

1945-ig eredeti tulajdonosai, az Andrássyak lakták. Ezután államosították, azonban eredeti berendezése megmaradt. 1985-ben a szlovák nemzeti kulturális örökség része lett, falai között ma múzeum működik. 

Képek az angolparkból:

(nagyításhoz kattints a képre)

romai vizeses4IMG_3822IMG_3832IMG_3825angolpark3romai vizeses3angolpark5IMG_3831angolpark2angolpark6romai vizeses2IMG_3830angolparkIMG_3838romai vizesesangolpark4
< >
Római vízesés

 

 Fotók: Racsek Erzsébet

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!