Mert utazni jó, utazni érdemes...

Túlértékelt magyarországi látnivalók

Sokat gondolkodtam, érdemes-e ezzel a témával foglalkozni, hiszen a blogom alapvetően a szép helyekről és pozitív életszemléletről szól. Végül úgy döntettem, muszáj teret adnom a nemtetszésnek is, mert bizony léteznek olyan helyek Magyarországon (és persze külföldön is), amelyek csalódást okoznak vagy nem felelnek meg az előzetes várakozásoknak.

Túl sok magas elvárás, túl sok csalódás

Jól tudom, hogy ebben nagy felelősségünk van nekünk, bloggereknek és újságíróknak is, hiszen a manipulált, agyonfilterezett fotók vagy a szponzorált hirdetések bizony képesek ferdíteni a valóságon. És az is tény, hogy 1-1 utazás során sokszor elég egy rosszkedvű pénztáros, egy bal lábbal felkelt pincér vagy egy rossz társaság (bizony, az útitársak is befolyásolnak), és egy életre elmehet a kedvünk a visszatéréstől (urambocsá másoknak ajánlástól).

Nevezhetjük túlértékelt (az angol overrated mintájára) vagy csalódást keltő helyeknek, az eredmény ugyanaz: valaki, egyszer, ezekről a helyekről csalódottan, kiábrándultan távozott.

Az alábbiakban néhány ilyen belföldi látnivaló kerül megemlítésre, amelyekről Ti, olvasók számoltatok be a Mert utazni jó, utazni érdemes…Magyarországon facebook csoportban. A sort azzal a hellyel kezdem, amely nálam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nincs sok ilyen, általában igyekszem mindenben meglátni a szépet, de a Bokodi-tó felkeresése idején nem igazán volt kedvező a csillagok állása.

Bokodi-tó

Sajnos nem egyszer futottam már én is bele, hogy mások képei vagy beszámolója láttán jóval többet vártam az adott helytől, az egyik legemlékezetesebb ilyen történetem a Bokodi-tóhoz kapcsolódik. Egy novemberi hétvégén, hosszas keresgélés után tudtunk csak megközelíteni az egykori hűtőtavat a sár és a rossz minőségű utak miatt. Ha hittünk volna a megérzésünknek, egész biztos nem erőltettük volna az odajutást, így viszont nyűgösen és csalódottan kellett távoznunk. Akkor ezt írtam ki a facebook oldalra:

 

Negatív vélemény:

“Rengeteg fotó kering az interneten a “lebegő faluról”, ami igazából nem is falu, hanem a Bokodi-tóra épült horgásztanyák összessége. Ma elindultunk megkeresni a “világhírű” helyet, de óriási csalódás volt. Az utak siralmas állapotban van, a házak és a környék nemkülönben. Turistalátványosságnak nevezni enyhe túlzás és a tulajdonosok sem szeretik a hirtelen jött népszerűséget. 


A fenti fotót én készítettem, az alsó egy erősen feljavított, mesebeli hangulatot árasztó kép. Mielőtt elindultok, alaposan tájékozódjatok és ne higgyetek a hatásvadász oldalaknak…”

Volt, aki egyetértett velem, másokat viszont lenyűgözött a hely. Nem vagyunk egyformák 🙂 

Marianna, az Útitárs blog szerzője egy külön posztot is szentelt az igazi Bokodi-tónak, ITT olvashatjátok az ő tapasztalatait.

Pozitív vélemény:

Izát azonban lenyűgözte a Bokodi-tó és környéke: “Amikor mi jártunk ott, sütött a nap, megvártuk a naplementét, akkor készült a fotó. A naplemente és az úgynevezett kék óra olyan időpont, ami kedvez a hangulatos fotók készítésének. Ezeket látni a neten is. 
Ezen felül valóban nem árt tudni, hogy ez nem olyan látványosság, amit karbantartanak a kíváncsi szemek kedvéért. Számomra attól, hogy elhanyagolt, meg a tulajdonosok lezárással óvják a területüket, még ugyanolyan különleges.” 

Megyer-hegyi tengerszem

 

Többen is említettétek a Megyer-hegyi tengerszemet, lássuk, milyen formában.

Megyer-hegyi tengerszem (fotó: Schnell Krisztina)

Negatív vélemény:

“Nehéz volt megközelíteni, ami nem lett volna baj, de amikor felértünk és megláttam csalódás volt..valahogy nem láttam azt a szépséget, ami a fotókon látható..rengeteget járjuk az országot, túrázunk, sehol máshol nem éreztem ezt. Nem volt gond, de nem térünk vissza 🙂” (Mária)

Pozitív vélemény:

Krisztina azonban másként látta a Sárospatak melletti kirándulóhelyet: “Érdekes…én pont olyannak láttam, mint mások fotóin. Örültem, mikor megtaláltuk azt a pontot, ahonnan azok a képeslapszerű képek készültek.”

 

Harkányi Gyógyfürdő

 

Kb. 15 éve jártam a harkányi gyógyfürdőben, már akkor is elég régimódi volt, állítólag azóta sem sokat változott. De a víz gyógyhatása vitathatatlan. 

Harkányi Gyógyfürdő (fotó: harkanyfurdo.hu)

Negatív vélemény: “Úgy néz ki, mint gyerekkoromban.” (Katalin)

Pozitív vélemény: “A harkányi fürdő lehet, hogy retro, de ekcémára tuti jó. A férjemnek nagyon bevált. Vissza is szeretnénk menni, bármennyire is retro 🙂  (Anna)

Hortobágy

 

A Hortobágy igen megosztó belföldi látványosság, tipikus esete annak, amikor többet várunk, mint amit kapunk. Sokan a betyárok és csárdák világát keresik, az alföldi romantikát, de a valóság nem Jókai-regény…

“Nekem kicsit a Hortobágy 9 lyukú híd és a “folyó”. Alföldi lány vagyok, nem messze lakom tőle, de annyira felkapott és mikor először láttam csordogált ott egy kis patak… Nagyobbra számítottam, de maga a hangulata a Hortobágynak nagyon jó” (Bernadett)

Tihanyi őslevendulás

 

Az őslevendulást még nem láttam saját szememmel, de mindig eszembe jut az “TOP látnivalók Magyarországon” -szerű cikk, ami évek óta kering az interneten. Több millión olvasták, iszonyat népszerű gyűjtemény lett, amelyben -ha emlékezetem nem csal- szerepel az egerszalóki sódomb, az Aggteleki- karszt és a tihanyi őslevendulás is. Utóbbi mellett egy külföldön, valószínűleg Dél-Franciaországban készült, levendulamezőt ábrázoló fotó díszeleg, amely láttán nem csoda, hogy sokan Provence-ra számítanak, amikor Tihanyba utaznak 🙁 

Sőt, most rákerestem a google-ben a “tihanyi őslevendulás” kifejezésre, döbbenet, hogy a fotók nagy része köszönő viszonyban sem áll a valósággal.

Keresési találat a Tihanyi őslevendulás-ra..

És a valóság:

Tihanyi őslevendulás 2016-ban (fotó: hazaiprovence.hu)

Negatív vélemény: “Szép fotók a múltból, a valóságban pár magányos levendula a térdig erő gazban! 🙁  (Károly)

 

Végül néhány hely, amiről csak 1-1 negatív benyomás vagy tapasztalat érkezett. Amikor ezeket olvasom, az jut eszembe, hogy néha milyen apróságon múlik a boldogság. Csak egy kis kertrendezés vagy néhány tábla kifüggesztése lenne szükséges ahhoz, hogy ne rossz szájízzel távozzon a vendég vagy turista valahonnan. 

Alcsúti hóvirágzás

“Már egy órája gondolkodom, de nem nagyon jut eszembe, hogy valahonnan csalódottan jöttem volna haza. 🙂 Talán idén tavasszal, mikor elmentünk hóvirágmezőt nézni az Alcsúti arborétumba…Ha nem lettek volna a hóvirágok, egy rendezetlen park élne csak az emlékezetemben.” (Krisztina)

Lillafüred

Lillafüredi kisvasút

“Lillafüredi kisvasút végállomása… nagy semmi… alig találtuk meg a gyalog utat visszafelé…. az út egy részen nincs is ösvény, a betonúton mentünk a pisztrángoshoz…. olyan híres hely, de kiépítve, táblázva nincsen…” (Ágnes)

Vonatozás kerékpárral

Nem annyira látnivaló, hanem inkább utazás. Hétfőn biciklivel mentünk le a MÁV-val a Velencei-tóra . Az új vonatokon nincs hely a bicikliknek, a kalauz szerint összesen 6 bicikli jegyet adhatnak ki, voltunk vagy 20-an. Miért nincsenek az új vonatokon nyáron bicikliszállításra alkalmas vagonok? (Judit)
 

Halászbástya

“Nem látnivaló, de nagy csalódás, hogy a Halászbástyán belépődíjat kell fizetni, meg hogy sok helyen a fényképezésért is fizetni kell már.” (Katarina)

***

Szeretném hangsúlyozni, hogy a fenti felsorolás egyéni, szubjektív véleményeket tartalmaz. Közzétételükkel nem állt szándékomban senkit megbántani, ha mégis sikerült, elnézést kérek. Szerintem mindannyiunk (úgy mint bloggerek, újságírók, utazók, szolgáltatók stb.) közös érdeke, hogy a magyarországi látnivalókhoz ne csak odatereljük vagy csábítsuk a turistákat, kirándulókat, hanem inkább visszatérésre ösztönözzük őket. Szerencsére jóval több a pozitív belföldi élmény, mint a negatív, azt kívánom, hogy ez az arány maradjon is így 🙂 Sok szép kirándulást kívánok mindenkinek! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Mertutaznijó Cafeblog says: (előzmény @Krisztina Simon)

  Kedves Krisztina, köszi, hogy megírtad a tapasztalataidat 😉 üdv: Niki

 2. Mertutaznijó Cafeblog says: (előzmény @Emese Tóth)

  Kedves Emese, nem lehet, hogy azért tévedt el a szóban forgó turista, mert nincs eléggé kitáblázva a környék? A választ nem tudom, még én sem tévedtem el ott soha, de mivel Lillafüredre több kritika is érkezett, muszáj voltam említést tenni róla. Én biztosan nem fogok igazságot tenni 🙂 Egy szubjektív véleményt osztottam meg, amit meg lehet cáfolni, sőt, örülök is, ha érkezik ellenvélemény 🙂 Üdv: Niki

 3. Emese Tóth says:

  Kedves cikkíró! Lillafüred nem a végállomása a Lillafüredi kisvasútnak. Ha tájékozódott volna előre, akkor tudná, hogy a kisvasút végállomása Garadna, nem Lillafüred.

  Garadna a túrázók számára ideális helyszín a kirándulások megkezdéséhez, de a közeli szalonnasütős, pados-ülős pihenőhely is jó egy kis családi sütögetéshez.

  Lillafüred nagyon is kiépített és minden évszakban várja a turistákat. Pont olyan, amilyen a képeken, a függőkerttel, Palotaszállóval, Hámori-tóval és a két barlanggal, valamint a kalandparkkal és újabban a libegővel.

  Lillafüred után még három erdei megállója van a kisvasútnak, amelyek közül egyik helyszín sem keverendő össze Lillafüreddel: a Fazola-kohó (ami Újmassa része), Közép-Garadna, Garadna. A pisztrángtelepet szintén nem a végállomás közelében találja meg, hanem Közép-Garadna megállónál leszállva.

  Jó lett volna, ha egy informált turista véleményét kapták volna meg ebben az írásban Lillafüredről, aki nem azért csalódott, mert eltévedt és összekeverte a helyszíneket, hanem aki jogosan formált véleményt megfelelő tájékozottság alapján. 🙁

 4. Krisztina Simon says:

  A Megyer-hegyi tengerszemnek és Lillafürednek tutira nincs itt helye. 🙂 Igaz, hogy “meg kell dolgozni” egy kicsit a tengerszemért, de gyönyörű. Lillafüred szintúgy. De ez is, mind minden szubjektív.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!