Mert utazni jó, utazni érdemes...

Le a cipővel! Ingyenes mezítlábas parkok az országban

Soha nem voltak még ilyen népszerűek a mezítlábas parkok! Országszerte több helyen is találhatunk olyan ingyenes helyeket, ahol mezítláb, cipő nélkül tudunk sétálni. És miért jó ez nekünk?

Mezítláb járni egészséges. A mezítláb járás erősíti az izmokat és segít, hogy azok újra biztos alapot adjanak a testnek. Ilyenkor a láb boltozata újra felegyenesedik, és be tudja tölteni természetes lengéscsillapító feladatát. A tartóképes boltozat arról is gondoskodik, hogy a láb tengelye függőleges legyen, ami tehermentesíti a csípőt. A hát így újra kiegyenesedhet, a váll és a nyakszirt ellazulhat. (tgy-magazin.hu)

Egy másik elmélet szerint a cipő nélküli séta jótékonyan hat az immunrendszerre. Dr. Sebastian Kneipp német orvos a 19. században forradalmasította a természetgyógyászatot. Kneipp szerint a ha mezítláb sétálunk a köveken, az masszírozza a lábunkat és nagyon jó hatással van a láb vérkeringésére, az érfalak megerősödésére. Reflexzónáink masszírozásával az összes szervünket képes stimulálni, salaktalanít, javítja az anyagcserét és az emésztést, többek közt a migrént is megszünteti. Üdít, frissít és pihentet!

Talán sokan nem is tudjátok, hogy a lakóhelyetek közelében is létezik-e Kneipp-ösvény vagy mezítlábas park, ezért az alábbiakban összegyűjtöttem néhány ingyenes parkot az ország minden területéről. Keressétek meg a legközelebbit és próbáljátok ki a gyógyító hatását!

Ha ezen felül tudtok még működő mezítlábas helyekről, osszátok meg velem és frissítem a listát! Gyűjtsünk össze minden parkot, ahol cipő nélkül lehet sétálni!

Tabajdi Mezítlábas Park

A tabajdi Mezítlábas parkban 21-féle különböző felületen próbálhatjuk ki a cipő nélküli sétálást. Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát, vagy ha kedvünk van, bemerészkedhetünk a patakba is.

További részletek: Mezítlábas Park Tabajdon

Kneipp Élménysétány Balatongyörökön

Az élménysétányon a Csónakháztól indulva, először a vizes és száraz taposó vehető igénybe, majd a sétányon haladva gyógynövényszigetek, a testi-lelki-szellemi egyensúly kialakítására pedig meditációs padok találhatók. A sétány végén, egy gyermek és egy felnőtt játszótér kapott helyet, mindez közvetlenül a Balaton partján.

További részletek: Le a cipőkkel! Mezítlábas sétány Balatongyörökön

Mezítlábas ösvény Békásmegyeren

Budapest sem maradhat ki a jóból, a III. kerületi Békásmegyer-Ófaluban található ösvényen 23 különféle járófelület került kialakításra, többek között folyami kavicson, a faforgácson, fakockákon, és a többi különféle más-más felületű anyagon is lehet sétálni.

A taposóösvény megközelíthető a Békásmegyer HÉV állomástól a 143-as vagy a 243-as busszal. További részletek ITT.

Kneipp Park Bükfürdőn

Fotó: visitbuk.hu

A bükfürdői parkban 510 méter hosszúságú száraztaposó került kialakításra, ahol  különböző méretű, formájú és anyagú talajon (fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, gyepszőnyeg farönk, homok, durva, és finom zúzalék, gyöngykavics, illetve beton elemes burkolat) fokozható a láb vérkeringése. 

A pálya, a hozzá tartozó meditációs pont és jógapark, valamint a Gyógy- és fűszernövénykert Bükfürdőn a Hunguest Hotel Répce Gold és a Danubius Health Spa Resort Bük szállodák mögötti Lajos parkban található.

További részletek ITT.

Kneipp-ösvény a dombóvári Konda-völgyben

A Konda-völgyi ösvény Dombóváron, a Fogadalmi Ligetben található, a 125 méter hosszú ösvények kövek és más természetes anyagok kerületek elhelyezésre. 

Részletek ITT.

Remeteszőlős – Bodzaliget Pihenőpark

Fotó: parkerdo.hu

A Mezítlábas ösvény több burkolattípussal (pl. kavics, homok, murva, fadeszka, tobozok), a természetgyógyászat erejével pezsdíti fel a talp vérkeringését. Ráadásul többek között mozgásfejlesztő gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget ad, a közelben lévő fűszerkertnek köszönhetően pedig még a szaglásunkat is próbára teszi. 

További részletek ITT.

Mezítlábas ösvény – Szabadidő Park Csopakon

Fotó: csopak.hu

A Sport utcától a községi strand területéig terjedő szakaszon szabadidőpark, Kneipp-ösvény került kialakításra. A mezítlábas ösvényen eltérő anyagú felületek váltakoznak, a kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok váltakoznak.

További részletek ITT.

Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert – Ölbő

A Vas megyei településen több mint ezer gyógynövény és többféle Kneipp taposó várja a látogatókat, részletek ITT.

Hogy átlássuk a mezítlábas parkok elhelyezkedését és megközelítését, létrehoztam egy térképet. Vigyázat! Nem minden cím pontos, néhol (pl. Balatongyöröknél) csak a várost jelöltem be.

 

***

Mi maradt ki? Írjátok meg kommentben és várom az eddigi tapasztalatokat is! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!