Mert utazni jó, utazni érdemes...

Misztikus látványt nyújt a bakonyi Gyilkos-tó

Bakonybél közelében, a Magas-Bakony rengetegében található a Hubertlaki-tó, amelyet népiesen “magyar Gyilkos-tó” néven is emlegetnek. A festői tó és környéke kedvelt kirándulóhely a Bakonyban, de vajon mivel érdemelte ki ezt a nem éppen hízelgő elnevezést?

A Hamuházi-séd forrásai által táplált, mesterségesen létrehozott tó nevét a közelben lévő Hubertlakról kapta. Az 1980-as évek közepe felé kialakított tavacska eredetileg vaditatónak készült.

A tó helyén egykor egy égeres állt, erről tanúskodnak a víz felszínéből kiálló halott facsonkok. Mivel az erdélyi Gyilkos-tó is hasonló látványt nyújt, a bakonyi tavat is népiesen “magyar Gyilkos-tónak” nevezik. Ha nappal keressük fel, a víztükör megduplázza, tükrözi a mozdulatlan és dermedt fákat, festői képet nyújtva ezzel. Este pedig inkább sejtelmes és titokzatos látványt nyújthat, ha valaki már látta ezt az arcát, mindenképp számoljon be róla 😉 

Hubertlak története

Hubertlak az Esterházy család vadászkastélya volt, amely 1967-ben leégett és helyén ma vadászház, illetve kulcsosház áll. És Szent Hubertus herceg történetét ismeritek?  

A kicsapongó életet élő herceg nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választottak. 

Megközelítés: a Bakonybél utáni Odvaskő hotel parkolójától kb. 3,5 km séta a tóig. A parkolóból a Molnárkút-árok felé a kék kereszt turistajelzésen érdemes menni, innen  kb. 300 méter a tó.

/Fotók: Horváth Anima, Pleszinger László/

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal, is, további érdekességekért pedig csatlakozz facebook  vagy Instagram oldalamhoz!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!