Mert utazni jó, utazni érdemes...

Rózsaillatú séta a keszthelyi Balaton-parton

Néhány hete Hévízen jártunk és mivel volt egy kis Balaton-hiányunk, hazafelé Keszthely felé kanyarodtunk és sétáltunk egyet a parton. Mit mondjak, remek döntés volt!  Amíg Budapesten éltünk, Keszthely és környéke távoli úti célnak bizonyult és legtöbbször Balatonfüredig, Tihanyig vagy épp a Balaton-felvidékig jutottunk el. Persze jártunk már Keszthelyen, megnéztük a Festetics-kastélyt is, de a megszépült,… Tovább »

Így festett a Balaton-átcsúszás madártávlatból

Hála az extrém januári időjárásnak, egy hirtelen jött ötletből az év egyik legnagyobb balatoni megmozdulása lett. Kardos Gábor ötletgazda felhívására több ezer ember döntött úgy január 28-án, hogy átkorcsolyázza (vagy szánkózza) a Balatont Fonyód és Badacsony között. A program nemcsak látványosra sikerült, hanem szinte történelmi eseménnyé is vált: soha ennyi ember nem tartózkodott még januárban… Tovább »

Jégbe zárt természet – fotók az év leghidegebb hétvégéjéről

Még alig telt el néhány nap januárból, máris túl vagyunk az év egyik leghidegebb hétvégéjén. A Balaton sok helyen befagyott, a Duna, a Tisza és a nagyobb folyók vizén jég zajlik, sőt több vízesés is csodálatos jégszoborrá alakult az elmúlt napokban. Kicsit körülnéztem az országban, hol mit eredményezett az extrém hideg. Vigyázat, lenyűgöző természetfotók következnek!… Tovább »

Legszebb magyarországi kilátók

Tökéletes nyár végi, őszi program lehet egy kirándulás után felmenni a környék legmagasabb pontjára és egy kilátóról letekinteni Magyarország tájaira. Összegyűjtöttem néhány kilátót, ahonnan csodaszép látvány tárulhat elénk. A felsorolás persze nem teljes, várom a további ötleteket 😉 1. Ranzinger Vince kilátó, Tatabánya 2008-ban a Bányásznapon avatták fel a tatabányai Kő-hegyen az egykori XII-es akna felvonójából kialakított harminc méter… Tovább »

10 érdekesség a Balatonról

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, nagysága 594 km². A tóban kb. 1800 millió köbméter víz van. A tó vízszintje folyamatosan változik, legutóbb 2003-ban volt vészesen alacsony. A Balatonnak sok elnevezése létezett a történelem során. A rómaiak „Lacus Pelso”-nak nevezték, ami  magyarul sekély tavatjelent. Hasonló a német Plattensee szó jelentése is. A magyar elnevezés valószínűleg a szláv “blato” (=mocsár, láp, sár) szóból ered. A Balaton vize kb. két évente cserélődik, s bár az iszapos talaj… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!